TERRORISME

Almenys 44 morts en un doble atemptat contra esglésies coptes a Egipte

Dues bombes reivindicades per Estat Islàmic acaben amb la vida de 27 persones a Tanta i 17 a Alexandria

zentauroepp37997635 tanta  egypt   09 04 2017   egyptians look in shock at the s170409182710

zentauroepp37997635 tanta egypt 09 04 2017 egyptians look in shock at the s170409182710 / KHALED ELFIQI

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El grup gihadista Estat Islàmic (EI) va convertir ahir la festivitat alegre i familiar del Diumenge de Rams en un dia desolador i tràgic per als coptes d’Egipte. Dos atemptats amb bomba van matar almenys 44 persones i en van ferir un centenar més en dues esglésies, una a la localitat de Tanta, uns 94 quilòmetres al nord del Caire, i una altra a Alexandria, la segona ciutat del país i el seu port marítim més important.

Els atemptats, assumits per Estat Islàmic, es produeixen quan falten menys de tres setmanes perquè el papa Francesc visiti Egipte, el 28 i 29 d’abril. El president egipci, Abdul-Fatah al-Sissi, va desplegar l’Exèrcit per protegir les infraestructures i centres públics importants i va decretar tres mesos d’estat d’excepció. 

A Tanta, una bomba va matar almenys 27 persones i en va ferir més de 77 poc després de les 10 del matí a l’església de Mar Girgis (Sant Jordi). L’explosiu havia sigut col·locat prèviament al temple i detonat quan estava ple de fidels, segons les forces de seguretat.

SUÏCIDA A ALEXANDRIA

Menys de tres hores després, un suïcida es va immolar a la catedral de Sant Marc d’Alexandria i va causar la mort d’almenys 17 persones i ferides a 40. Segons el Ministeri de l’Interior egipci, el suïcida no va aconseguir arribar a l’interior de la catedral perquè el van detenir els policies de l’entrada. Tres agents estan entre els morts. 

Sant Marc és la seu històrica del Papa copte, que va encapçalar la celebració del Diumenge de Rams però no va patir cap dany en l’atac, segons el ministeri. Imatges emeses per algunes televisions mostraven cadàvers a l’interior de l’església de Tanta. «Hi ha hagut una enorme explosió al vestíbul. El foc i el fum han omplert la sala i les ferides han sigut molt greus. He vist els intestins d’alguns i cames tallades dels cossos», va relatar Vivian Farig a Reuters.

El primer ministre egipci, Xerif Ismael, va condemnar a On TV els atacs i va prometre mà dura. «Es tracta d’un acte terrorista impiu, però erradicarem el terrorisme d’Egipte i tenim la determinació d’acabar amb els grups terroristes». Egipte ha patit desenes d’atemptats els últims anys, especialment des que va ser enderrocat per un cop militar el juliol del 2013 el president egipci islamista Mohammad Mursi. Molts dels atacs han sigut reivindicats pel grup Wilayat Sinai, també adherit a l’EI i que actua principalment a la península egípcia del Sinaí.

Notícies relacionades

L’objectiu de la majoria d’atemptats han sigut les forces de seguretat egípcies, però des de fa uns mesos, la comunitat cristiana s’ha convertit en blanc dels gihadistes. Els coptes, que representen un 10% d’una població egípcia de 92 milions de persones, han patit diversos atacs. L’11 de desembre de l’any passat, un suïcida va matar 28 persones a l’Església de Sant Pere del Caire.

El papa Francesc va condemnar els atemptats durant l’àngelus que va resar després de presidir la missa del Diumenge de Rams al Vaticà. «Que el Senyor converteixi el cor dels que sembren violència i mort i també el d’aquells que fan i fabriquen armes».