VERITATS ALTERNATIVES

L'atemptat a Suècia que Trump es va inventar en un míting

El president nord-americà, Donald Trump, va parlar d'un fals atac al país del nord d'Europa "perquè ho havia sentit a la Fox"

zentauroepp37965785 us01 washington  estados unidos  07 04 2017   fotograf a de 170407175827

zentauroepp37965785 us01 washington estados unidos 07 04 2017 fotograf a de 170407175827 / Olivier Douliery POOL

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump ha mantingut des dels primers dies de campanya, i més endavant també en la seva presidència, una relació complicada amb la veritat. L'ús estratègic de falsedats i mentides es va convertir en una tècnica més de propaganda en els seus mítings, de manera que el magnat i el seu equip van arribar a inventar-se diversos atemptats i massacres. 

Després de la coneguda errada comesa per l'assessora política de TrumpKellyanne Conway, en diverses entrevistes, la "coneguda" massacre de 'Bowling Green', menys conegut però igual de greu va ser el "fet alternatiu", com ho denominen al seu Govern, inventat per Trump en un míting de campanya.

L'aleshores candidat a la presidència dels Estats Units va esmentar durant un discurs a Florida "els fets horribles de Suècia d'ahir a la nit". Els fets, que no van passar mai segons van assegurar tant el primer ministre suec com la policia del país europeu, van ser utilitzats per Trump per defensar el seu programa polític antiimmigració i antirefugiats.

LA CAPITAL EUROPEA DE LES VIOLACIONS

"Mireu el que està passant a Alemanya. Mireu què va passar ahir a la nit a Suècia. A Suècia. Qui s'ho hauria imaginat? A Suècia... Ells acullen moltes persones i ara estan tenint uns problemes que no s'havien imaginat mai que serien possibles", va assegurar el president en el míting. "Els últims dos anys, han acollit prop de 350.000 refugiats sirians", va prosseguir Trump. "La raó per la qual hi vaig anar és per investigar per què Suècia és la capital europea de la violació", va explicar el mandatari, que va afegir que "fa deu anys gairebé no hi havia violacions" en aquell país. 

Notícies relacionades

L'endemà, i després de moltes crítiques rebudes tant per Twitter com en els mitjans de comunicació, Trump va decidir rectificar amb un tuit. 

Per justificar aquests fets inventats, el president nord-americà va recórrer a assegurar a Twitter que "havia sentit a la Fox una història sobre immigració i Suècia", cosa que no va convèncer els seus detractors. "Tenim un president que s'informa amb notícies d'un canal de notícies falses", assegurava un usuari a Twitter entre un altre centenar de crítiques a través de la xarxa social.