TRAGÈDIA A COLÒMBIA

Almenys 254 persones han mort pel desbordament d'un riu a Mocoa

Els equips de rescat treballen contra rellotge buscant supervivents sota la runa

Els morts ja no caben al dipòsit de cadàvers de la ciutat i estan sent emmagatzemats al cementiri a l'espera de ser identificats

El nombre de víctimes mortals ja supera els 270. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La ciutat colombiana de Mocoa viu sumida en el caos des que dissabte a la matinada una allau de fang acabés amb la vida de més de 254 persones. Avui dia, desenes de socorristes encara busquen entre una espessa capa de fang tant ferits com cadàvers arrossegats per la pitjor de les allaus que han arrasat la capital del departament selvàtic de Putumayo.

El riu Mocoa i els seus afluents Sangoyaco i Mulatos van formar riuades d'aigua, fang, pedres i arbres que van arrasar els 17 barris d'aquesta ciutat d'uns 45.000 habitants situada al sud de Colòmbia, a la zona de frontera amb l'Equador. De moment es comptabilitzen almenys 254 morts, entre ells 43 menors, i 203 ferits, segons les xifres revisades i divulgades pel president del país, Juan Manuel Santos.

"CAP PERSONA DESAPAREGUDA"

Santos va assegurar que no tenen de moment "cap persona oficialment declarada com a desapareguda" tot i que per la zona de la tragèdia deambulen nombroses persones buscant familiars i amics de qui no saben res des de divendres a la nit. 

"Tenim un gran repte que és el de continuar amb la recerca de desapareguts, per això hi ha 400 experts per la conca (dels rius). A més ens recolzem per via aèria amb helicòpters i tenim un suport aquàtic a Puerto Guzmán i Puerto Limón amb uns bots inflables", ha assegurat el director de la Unitat Nacional de Gestió del Risc de Desastres (UNGRD), Carlos Iván Márquez.

AJUDA AÈRIA

Notícies relacionades

Davant la magnitud de la catàstrofe, a l'aeroport de Villagarzón, a uns 40 minuts per carretera des de Mocoa i que normalment rep només vols comercials d'una companyia, no paren d'arribar avions i helicòpters militars amb socorristes, medecines, aliments i eines per a la retirada de runa.

La regió del Putumayo, aïllada per anys de conflicte armat i el cultiu de coca, ha vist com la falta d'infraestructures i la falta de subministraments ha agreujat la tragèdia provocant limitacions per a l'arribada de l'ajuda humanitària per terra. "Els ponts van quedar destruïts, les vies cap a Huila van quedar instransitables, estem aïllats", va reconèixer l'alcalde de la ciutat, José Antonio Castro, unes hores després de l'allau.