Sturgeon envia la carta a May demanant el referèndum d'independència

L'Executiu escocès divulga la foto de la primera ministra firmant la missiva

Nicola Sturgeon signa la carta a Theresa May sol·licitant el referèndum. / STUART NICOL-AFP / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / EDIMBURG

L'altre dia va ser la primera ministra, Theresa May, la que va firmar la cartaTheresa May, demanant al president del Consell de la UE, Donald Tusk, l'activació de la sortida del Regne Unit de la UE. Ara ha sigut la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, la que ha firmat la carta en què recalma de manera oficial un nou referèndum d'independència.

L'Executiu autònom ha divulgat una fotografia en què apareix la ministra principal firmant la missiva, amb què demanarà al Govern britànic competències per convocar una consulta entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019. S'espera que Sturgeon faci arribar aquest divendres la carta a Downing Street, residència i despatx oficial de la primera ministra conservadora a Londres.

PASSOS UNILATERALS

Notícies relacionades

Si el Govern britànic declina iniciar negociacions sobre una nova consulta, com ha indicat aquesta setmana el ministre per a Escòcia, David Mundell, la dirigent nacionalista té previst exposar al Parlament escocès després del recés de Setmana Santa un nou pla per  "complir amb la voluntat" d'aquesta Cambra.

May, per la seva part, ha ressaltat en canvi que aquest és el moment d'estar "units" de cara a les complexes negociacions que s'iniciaran a Brussel·les sobre les condicions de sortida de la Unió Europea. Després de la votació de dimarts a Holyrood, en què l'SNP va sumar els vots del Partit Verd a Escòcia per aconseguir la majoria, el ministre per a Escòcia del Govern britànic va avançar que Londres "no entrarà en cap tipus de negociació fins que el procés del 'brexit' s'hagi completat".