A 'SALVADOS'

"Vam votar Trump perquè ens sentim ignorats"

Jordi Évole viatja als EUA per saber les raons dels simpatitzants del nou president

El periodista de 'Salvados' també pren el pols als francesos que segueixen Le Pen

tele-salvados-auge-populismos-1490370281239

tele-salvados-auge-populismos-1490370281239

2
Es llegeix en minuts

Jordi Évole ha viatjat als Estats Units i França per abordar l'auge dels populismes i mirar d'entendre què tenen en comú la victòria de Donald Trump i les bones perspectives electorals del Front Nacional de Le Pen davant les presidencials franceses.

'Hijos de la ira. De Trump a Le Pen', que analitza l'auge dels populismes, es presenta dividit en dos capítols (el pròxim s'emet el 2 d'abril). Évole primer visita Michigan, un lloc que ha passat de ser el motor industrial del país a veure's castigat per la desindustrialització. Allà el periodista Fernando Peinado explica l'èxit de Trump en aquest estat pel fet que els prometés recuperar la indústria de l'automòbil. "Se senten abandonats, ignorats, hi ha cert ressentiment", resumeix Peinado. El periodista també parla amb diversos votants de Trump i simpatitzants de Le Pen.

Sobre les mentides de Trump, un dels seus votants és benevolent: "Parla sense pensar, diu el que li passa pel cap i a vegades té mala informació. Té informació errònia i la dona per bona. Ho fa amb bona intenció".

"HEM SIGUT IGNORATS"

En aquesta línia s'expressa un dels seus votants, a qui entrevista en un bar als afores de Detroit (Michigan). I resumeix el per què del seu vot a Trump: "Hem sigut ignorats. La classes treballadores en el passat haurien votat Hillary Clinton però crec que al final s'han adonat que les polítiques demòcrates no funcionen".

Al bar, Évole parla amb més votants de Trump, a qui perdonen els seus comentaris misògins, com aquell en què deia que podia agafar les dones del cony perquè és famós. "Molts presidents han dit merdes... Bill Clinton li va posar les banyes a la seva dona", diu una de les seves seguidores. "Vaig votar Trump perquè no era Hillary", sentencia una altra.

"Trump no és un polític, és un home de negocis d'èxit; sap crear llocs de treball, encara que potser no t'agradi com a persona". afirma un. "Els polítics, com Hillary Clinton, no es preocupen de nosaltres, tan sols d'ells mateixos”, assegura un altre.

"ANEM CAP A L'ABISME"

A França, Évole ha trobat un clima similar. "Amb Europa tot és més car", comenta un simpatitzant de Le Pen. "S'ha creat un clima d'angoixa" i "Acabarem com Grècia, anem cap a l'abisme" són dues frases més que s'escolten de boca de dues votants de la ultradretana francesa, que coincideixen amb les paraules de Le Pen en un recent míting a Châteauroux: "Mai el poble havia sigut tan pobre".

A Hayange, ciutat del nord de França que tradicionalment havia votat l'esquerra i que ara té un alcalde del Front Nacional, Évole entrevista l'eurodiputat socialista Édouard Martin. Aquest parla de "ruptura ferotge entre la societat civil i els partits polítics", de la decepció amb l'esquerra i d'una ràbia que Le Pen ha sabut canalitzar.

Notícies relacionades

"No pots fiar-te'n", "S'han allunyat de la gent", "Només els preocupen els seus propis interessos"... A França i als Estats Units, Évole ha recollit el mateix sentir entre els ciutadans que, farts dels polítics convencionals, s'han llançat als braços de les forces populistes.

FRACÀS DE LA SOCIALDEMOCRÀCIA

Al programa d'aquesta setmana han parlat també amb el catedràtic d'Economia Antón Costas i l'historiador Ferran Gallego, que assenyalen les conseqüències de la globalització i el fracàs de la socialdemocràcia com a factors que han facilitat l'ascens de forces polítiques noves de caràcter populista.