Londres va descobrir un complot per atemptar en un avió amb explosius en un fals iPad

El descobriment va portar les autoritats britàniques i nord-americanes a actuar, segons el diari 'The Guardian'

mbenach37757099 file   this may 8  2014 file photo shows emirates passenger 170321093759

mbenach37757099 file this may 8 2014 file photo shows emirates passenger 170321093759 / Kamran Jebreili

1
Es llegeix en minuts

La decisió presa pels Estats Units i el Regne Unit de prohibir pujar a la cabina de passatgers dels avions dispositius electrònics més grans que un telèfon en vols procedents d'una desena de països de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient va ser deguda, entre altres coses, al descobriment d'un complot per atemptar amb explosius ocults en un fals iPadsegons van revelar fonts de seguretat al diari britànic 'The Guardian'.

La mateixa font va subratllar que les dues prohibicions no eren el resultat d'un sol incident, sinó d'una combinació de factors. Un d'ells, segons la font, va ser el descobriment d'un complot per abatre un avió amb explosius amagats en un iPad fals idèntic al real. La data, el país involucrat i el grup responsable no es coneixen.

Notícies relacionades

El descobriment de la trama va confirmar els temors de les agències d'intel·ligència que els grups islamistes havien trobat una forma nova d'introduir explosius a la cabina en equipatge de mà després d'intents fallits amb bombes a la sabata i explosius amagats en la roba interior. Una explosió a la cabina -on un terrorista pot col·locar l'explosiu contra una porta o finestra- pot tenir molt més impacte que a la bodega, on el terrorista no té control sobre la posició de l'explosiu

El Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units va dir que la prohibició de certs dispositius electrònics va ser en part per l'existència de terroristes que buscaven "mètodes innovadors" per atacar els avions. Hores després, es va sumar a la decisió el Govern britànic, després d'una reunió de seguretat, presidida per la primera ministra, Theresa May. De moment, cap país més ha seguit l'exemple.

Els països afectats

La prohibició nord-americana afecta vuit països: Jordània, Egipte, Turquia, l'Aràbia Saudita, el Marroc, Qatar, Kuwait i els Emirats Àrabs Units.