ELECCIONS AL 'LAND' MÉS PETIT D'ALEMANYA

Els conservadors de Merkel derroten l'efecte Schulz' al Saarland

La CDU de la cancellera alemanya supera les expectatives i reforça la seva posició amb un 40% dels vots, mentre que els socialdemòcrates retrocedeixen

El partit ultradretà AfD entra al seu onzè parlament regional amb un 6%

jcarbo37829619 annegret kramp karrenbauer  state minister president and top170326200220

jcarbo37829619 annegret kramp karrenbauer state minister president and top170326200220 / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha hagut efecte Martin Schulz. Dos mesos després que l’expresident del Parlament Europeu fos escollit com el seu nou líder i candidat a la cancelleria, els socialdemòcrates alemanys (SPD) han sortit escaldats del seu primer test electoral. Encara que les enquestes apuntaven a un resultat ajustat, la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) d’Angela Merkel i liderada per l’actual ministra-presidenta Annegret Kramp-Karrenbauer s’ha imposat amb claredat a les eleccions del Saarland (l’estat més petit d’Alemanya) amb més del 40% dels vots, gairebé cinc punts més que l’any 2012, segons els sondejos a peu d’urna. La CDU reforça d’aquesta manera la seva posició en aquest feu conservador en què governa des de fa 18 anys.

Per la seva banda, l’SPD d’Anke Rehlinger ha vist frenat en sec el seu entusiasme. Una setmana després que Schulz fos confirmat unànimement com a candidat, el partit socialdemòcrata més antic d’Europa ha vist com la seva posició s’ha debilitat lleugerament i ha retrocedit fins al 30% dels vots.

UN SENYAL D’AVÍS / Encara que la caiguda és mínima respecte del 30,6% del 2012, els resultats es poden llegir com un primer senyal d’advertència per a Schulz. Les especulacions que podria formar una coalició amb Die Linke, partit postcomunista, per fer caure la CDU li han passat factura.

Capitanejat per l’històric Oskar Lafontaine, Die Linke també s’ha vist afectat i ha passat del 16,1% al 13% dels vots, unes xifres que li permetran continuar sent primera força de l’oposició si CDU i SPD es tornen a aliar per governar, com els últims quatre anys.

Encara que el seu impacte al Saarland ha sigut menor que a la resta del país, la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) ha aconseguit entrar al seu 11è parlament regional amb un 6% dels escrutinis, capitalitzant el vot de protesta que el 2012 es va agrupar al Partit Pirata. Per la seva banda, aquesta formació antisitema ha passat del 7,4% a desaparèixer, mentre que Die Grünen (Els Verds) també surten del Parlament al no obtenir el 5% necessari.

Notícies relacionades

Els resultats en aquest petit estat que limita amb França i Luxemburg i que, amb només un milió d’habitants, és el segon menys poblat del país, mostren el gir a la dreta d’Alemanya. Conservadors i xenòfobs guanyen terreny a una esquerra debilitada. Dijous, després de l’atemptat a Londres, Merkel va jugar la carta de la seguretat per demanar el vot, una estratègia que revela el nerviosisme a les files conservadores per l’impacte que estava tenint Schulz. «Ja sigui en violacions de domicili o en terrorisme islamista, la gent s’ha d’ajustar a les lleis», va remarcar Merkel, mentre assenyalava que una coalició d’esquerres entre l’SPD i Die Linke «seria tot al contrari del que és avui».

Kramp-Karrenbauer, a qui es veu com a futura successora de Merkel pel seu estil pragmàtic, s’ha afegit a aquestes crítiques contra l’esquerra. «Flirtejar amb una coalició d’esquerres no és cosa bona per a aquest país», va etzibar. Malgrat aquest cop, Schulz es continua veient en disposició d’arrabassar la cancelleria a Merkel el setembre que ve. «Això és una carrera de fons, no un esprint», va destacar.