A JERUSALEM

La tomba de Jesucrist restaurada llueix a l'església del Sant Sepulcre

El lloc més sagrat del Cristianisme ha sigut recuperat després de 10 mesos de rehabilitació

mbenach37760317 abs102 jerusal n israel 21 03 2017 variuas personas vis170322094244 / ABIR SULTAN

mbenach37760317 abs102 jerusal n  israel   21 03 2017   variuas personas vis170322094244
mbenach37764413 jerusalem  israel   march 21    israel out  the tomb of jesu170322094315

/

1
Es llegeix en minuts

La cúpula i l'Edicle que protegeixen la tomba de Jesucrist, Jerusalem, llueixen aquest dimecres com nous després de 10 mesos de restauració que han servit per recuperar el lloc més sagrat del Cristianisme. La responsable de les obres, Antonia Maropoulou, ha confirmat la finalització dels treballs "a temps" per ser presentats aquest dimecres amb la retirada dels últims plafons que cobreixen la zona d'obres a l'epicentre de l'església del Sant Sepulcre, a la Ciutat Vella de Jerusalem.

On la tradició cristiana situa l'enterrament i resurrecció de Jesús, un equip grec liderat per Maropoulou ha treballat des del mes de juliol passat en una intervenció d'urgència per evitar que el venerat lloc s'enfonsés. "Ara es pot veure el color i la textura, les inscripcions, els frescos", ha afirmat Moropoulou al costat de la centenària estructura d'estil barroc otomà, coneguda com a Edicle, construïda entre el 1809 i el 1810 després d'un terratrèmol.

Des d'aleshores, només s'han portat a terme restauracions parcials i és ara quan es completa una feina integral, després d'un acord entre els tres custodis responsables del seu manteniment: el greco-ortodox, l'armeni apostòlic i el catòlic romà.

RENTAT DE CARA

Notícies relacionades

A més del visible rentat de cara de tot l'exterior de la carcassa, destaca com a novetat la creu greco-ortodoxa sobre la cúpula, acabada de polir, que no existia abans de la rehabilitació. "És un símbol que estava en el projecte original de l'Edicle però que no s'hi va posar perquè les lleis otomanes prohibien exposar creus en llocs públics", ha declarat el franciscà i arqueòleg Eugenio Alliata.

També s'ha obert una finestra dins de l'habitacle on hi ha el llit de Jesucrist que ara permet als visitants veure la pedra original de la cova on es va excavar la tomba. Els treballs han consistit en una neteja detallada de les làmines de marbre que cobrien l'Edicle i a reforçar la seva estabilitat perquè garanteixi la protecció de la cova amb el llit.