El Regne Unit activarà el 'brexit' el dimecres 29

La comunicació formal per part de Londres de la voluntat d'abandonar la UE obrirà pas a dos anys de negociacions

mbenach37707567 car27 cardiff  reino unido  17 03 2017   la primera ministra170317184944

mbenach37707567 car27 cardiff reino unido 17 03 2017 la primera ministra170317184944 / GEOFF CADDICK

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Regne Unit ja ha posat data al primer pas per consumar el 'brexit'. La comunicació oficial per iniciar el procés de sortida de la Unió Europea tindrà lloc el dimecres 29 de març. Aquest dia la primera ministra, Theresa May, escriurà una carta als altres 27 països membres de la UE invocant l'article 50 del Tractat de Lisboa perquè comencin les negociacions tan aviat com sigui possible, segons ha assenyalat un portaveu de Downing Street.

A Brussel·les han sigut advertits de la data fixada per May, que obrirà el procés formal de dos anys de negociacions. El representant permanent del Regne Unit a la UE, Tim Barrow, així ho ha comunicat al Consell Europeu que presideix Donald Tusk. Mai en la història de la UE un país membre havia demanat l'activació d'article 50.

"Tot està preparat. Estem a punt per entaular les negociacions", ha dit per la seva banda Margaritis Schinas, portaveu del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Tusk ha recordat a Twitter que "en les 48 hores següents" a l'activació presentarà l'esborrany de "les directrius de cara al 'brexit' per als 27 estats membres de la UE". 

MÚLTIPLES COMPLICACIONS

Ja des de l'octubre la primera ministra havia indicat que la petició per posar en marxa el mecanisme amb la UE tindria lloc abans de finals de març. A May gairebé se li havia esgotat el temps, per les múltiples complicacions que s'ha anat trobant per a l'activació del ‘brexit’. Una demanda davant la justícia, amb diverses apel·lacions, que el Tribunal Suprem finalment va resoldre en contra seu, va determinar que corresponia al Parlament i no al Govern autoritzar l'inici del procés de sortida. Això ha suposat diverses votacions en les dues cambres i un encès debat.

Notícies relacionades

Una altra complicació, i de gran envergadura, va ser l'anunci la setmana passada de Nicola Sturgeon de sol·licitar la convocatòria d'un segon referèndum d'independència per a Escòcia, a causa del ‘brexit’. Això va agafar de sorpresa el Govern britànic i podria haver obligat la líder conservadora a endarrerir l'activació de l'article 50, que tots esperaven per al 15 de març, encara que mai hi ha hagut data oficial. 

May també ha decidit esperar que tingui lloc la cimera dels caps d'Estat i de Govern de la UE que dissabte que ve celebraran els 60 anys del Tractat de Roma, el tractat fundacional de la UE, amb cerimònies previstes a la capital italiana. May no té previst participar-hi.