POLÈMICA ALS EUA

L'FBI confirma que investiga els vincles de Trump amb Rússia

El seu director, James Comey, declara en audiència pública davant el Congrés que no hi ha proves de les suposades escoltes d'Obama

zentauroepp37749831 fbi director james comey testifies on capitol hill in washin170320160329

zentauroepp37749831 fbi director james comey testifies on capitol hill in washin170320160329 / Manuel Balce Ceneta

3
Es llegeix en minuts

És la guerra. L’FBI va desafiar ahir públicament Donald Trump. El seu director, James Comey, va confirmar que l’agència investiga sobre la campanya de l’ara president dels Estats Units i els seus possibles vincles amb el Govern rus per interferir en els resultats de les eleccions del novembre. I que, en canvi, no té cap prova de les suposades escoltes ordenades per Barack Obama que va denunciar amb estrèpit el seu successor. La Casa Blanca no s’arronsa i segueix negant el primer punt i mantenint el segon.

Durant la seva declaració d’obertura en la primera audiència pública al Congrés sobre l’assumpte, Comey va explicar que el Departament de Justícia l’havia autoritzat a confirmar la investigació del que ja hi ha qui denomina 'Russiagate'. Segons el cap de l’FBI, s’indaga «en la naturalesa de les relacions d’individus vinculats a l’equip de campanya de Trump i el Govern rus per determinar si hi va haver coordinació entre la campanya i els esforços de Rússia» per perjudicar la candidata demòcrata, Hillary Clinton. 

"INTERÈS PÚBLIC"

Els mitjans nord-americans ja havien informat de l’existència d’aquesta investigació, cosa que l’FBI ni nega ni confirma habitualment. Comey va valorar en aquest cas la necessitat de confirmar-la degut «a l’interès públic». Que s’hagi obert no significa que finalment es presentin càrrecs, va recordar el cap de l’FBI, un dels pocs alts responsables nomenats per l’Administració anterior que es mantenen, i fins ara conegut sobretot per la seva polèmica decisió de reobrir el cas dels correus de Clinton en plena campanya. Tant ell com el director de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA), l’almirall Michael Rogers, van declinar precisar més al·legant que la investigació està en curs i és confidencial.

Hores abans, Trump havia tornat a negar a través de Twitter que la seva campanya s’aliés amb Rússia per interferir en les eleccions. Segons el president, «tothom sap» la falsedat d’aquestes acusacions, «inventades i impulsades» pels demòcrates.

El comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representants investiga les acusacions per part dels organismes d’espionatge que Rússia va intentar influir en les eleccions mitjançant el pirateig informàtic a persones i organismes del partit demòcrata i la filtració d’informació incòmoda per a la seva candidata. Moscou ho va negar amb contundència. Durant l’audiència, els representants demòcrates van mirar de centrar l’atenció en els suposats vincles de la campanya de Trump amb el Kremlin, mentre els republicans s’esforçaven a posar el focus en les fugues i filtracions a la premsa d’informació classificada.

SENSE PROVES DE LA PUNXADA

Notícies relacionades

En canvi, ni l’FBI ni Justícia disposen de cap prova sobre la denúncia de Trump de la suposada punxada telefònica al quarter general de la seva campanya, a la Torre Trump de Nova York, de què va acusar Barack Obama. «Respecte als tuits del president sobre presumptes escoltes telefòniques dirigides a ell per l’Administració anterior, no tinc informació que els recolzi», va dir Comey. «El Departament de Justícia m’ha demanat que comparteixi amb vostès que la resposta és la mateixa per al Departament i tots els seus components: no tenen informació que doni suport a aquells tuits», va afegir.

En aquestes circumstàncies, la Casa Blanca no es va moure ni un mil·límetre. Trump no pensa retirar l’acusació a Obama ni disculpar-se, va explicar el seu portaveu, Sean Spicer, que va afirmar que «hi ha moltes coses» que no es van tractar en l’audiència i va recordar que la investigació està en una «fase inicial». A més, Spicer va insistir que no hi ha proves de la suposada connivència entre la campanya de l’ara president i el Kremlin: «Es pot seguir buscant alguna cosa, però seguir buscant una cosa que no existeix no té importància». El pols, de conseqüències imprevisibles per a Trump, està servit. Ara, ja en públic.