LA CARRERA A L'ELISI

Aquests són els cinc candidats a la presidència de França

Els aspirants a substituir Hollande en la presidència de França s'enfronten en un primer debat televisat esperat amb expectació

jgblanco37747406 combo  this combination of pictures created from file photog170320112722

jgblanco37747406 combo this combination of pictures created from file photog170320112722 / JOEL SAGET

2
Es llegeix en minuts

Els cinc candidats principals a la presidència de França, on les eleccions se celebraran en dues voltes el 23 d'abril i el 7 de maig, s'enfronten aquest dilluns en un debat televisat molt esperat. Aquests són els candidats, en ordre alfabètic:

FRANÇOIS FILLON, Els Republicans

63 anys

Relegat a un segon pla polític durant molt temps, l'antic primer ministre de Nicolas Sarkozy (2007-2012) va sorprendre al guanyar les primàries de la dreta amb el seu projecte de teràpia de xoc, restauració de l'autoritat, lluita contra la delinqüència i mobilització contra el "totalitarisme islàmic". Compromès en política des de fa més de 40 anys, aquest diputat de París, que ha fet campanya per l'austeritat i l'honestedat, ha quedat debilitat per l'escàndol dels suposats treballs ficticis adjudicats a la seva família que han acabat amb la seva imputació per "malversació de fons públics". Els seus problemes judicials han sembrat el dubte entre els seus propis seguidors, i han provocat una baixada en la seva popularitat.

BENOÎT HAMON, Partit Socialista

49 anys

En una altra de les sorpreses de la campanya, el representant de l'ala esquerrana del Partit Socialista va aconseguir imposar la seva línia social i ecologista a la segona volta de les primàries socialistes davant l'ex primer ministre Manuel Valls. Diputat i antic ministre del president François Hollande, Benoît Hamon s'esforça per agrupar una esquerra dividida entre diferents corrents per poder superar la primera ronda de l'escrutini. Ha aconseguit el suport de l'ecologista Yannik Jadot, però no ha pogut segellar l'aliança amb el campió de l'esquerra radical Jean-Luc Mélenchon, cosa que bloqueja matemàticament tota possibilitat de victòria.

MARINE LE PEN, Front Nacional

48 anys

Presidenta des del 2011 del partit d'extrema dreta fundat pel seu pare i eurodiputada, Marine Le Pen navega sobre l'onada nacionalista que ha portat Donald Trump a la Casa Blanca i ha conduït els britànics a votar pel 'brexit' per fer guanyar les seves idees antiimmigració, anti-Europa i antimundialització. El 2012 va obtenir el 17,9% dels vots en la seva primera candidatura a l'Elisi. El seu partit, que mira de suavitzar la seva imatge sulfurosa, ha crescut en èxits electorals amb un discurs "patriota", xenòfob, euròfob i proteccionista. En la seva lluita colze a colze amb Emmanuel Macron en els sondejos, per ara apareix derrotada a la segona volta.

EMMANUEL MACRON, ¡En Marxa!

39 anys

Desconegut pel gran públic fins a la seva entrada al Govern el 2014, aquesta antic banquer d'inversions convertit en ministre d'Economia amb Hollande es va llançar a finals d'agost a la carrera presidencial amb el seu moviment En Marche! (¡En Marxa!), posicionat al centre de l'espectre polític. Jove i carismàtic, atrau multituds als seus mítings, ha aconseguit el suport de personalitats polítiques i econòmiques de tots costats i encapçala la intenció de vot a les enquestes, però haurà de transformar els desitjos difusos de renovació política en vots concrets a les urnes. Mai elegit abans, és atacat pels seus adversaris per la seva falta d'experiència.

JEAN-LUC MÉLENCHON, França Insubmisa

Notícies relacionades

65 anys

Antic ministre i cofundador del Partit de l'Esquerra, Jean-Luc Mélenchon, que ja va ser candidat el 2012 (11,1%), es presenta sota la bandera de la "França rebel", amb el suport del Partit Comunista. Ha fet una crida a la "insurrecció ciutadana", contra la mundialització i per un referèndum sobre la Unió Europea. Molt actiu a les xarxes socials i sobre el terreny, s'ha negat a unir-se al socialista Benoît Hamon malgrat la seva convergència d'idees i ocupa el cinquè lloc en les enquestes.