La Xina i els EUA prometen més col·laboració en els assumptes calents asiàtics

Corea del Nord prova amb èxit un motor de coets presumptament revolucionari

fcasals37734152 u s  state of secretary rex tillerson  left  chats with chin170319124637

fcasals37734152 u s state of secretary rex tillerson left chats with chin170319124637 / Lintao Zhang

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els missatges de cordialitat i bones intencions han tancat el viatge de la diplomàcia nord-americana a la Xina després que els dies anteriors subratllessin les seves diferències. A l'ambient flotava la imminent cimera a Florida per sobre de les ofenses recents de Washington.

El secretari d'Estat, Rex Tillerson, s'ha esforçat, amb el seu to conciliador, a enterrar l'hostilitat del seu president, Donald TrumpCorea del Nord havia intentat robar el focus hores abans amb un presumpte èxit clamorós d'un nou motor per a coets.   

Tillerson ha explicat a Xi Jinping, president xinès, que Trump concedeix "un gran valor" a les comunicacions amb Pequín i que espera amb ganes "l'oportunitat d'una visita en el futur". L'antic magnat petroler al·ludia a la visita encara sense confirmar de Xi a la residència a Florida de Trump. "Tant ell com jo pensem que ens hem d'esforçar per avançar en la cooperació entre la Xina i els EUA i creiem que podem assegurar que la relació avançarà d'una manera constructiva en la nova era", ha afegit Xi.

Tillerson i Xi han rivalitzat en fórmules diplomàtiques gastades per mostrar la seva afinitat. No hi ha hagut referències a assumptes sensibles com l'escut antimíssilsTaiwan, Corea del Nord o aquella amenaça passada de Tillerson a impedir l'accés xinès a les seves illes artificials.

La Xina s'ha esforçat a comprendre i mantenir l'autocontrol davant un líder irreflexiu i heterodox. Trump va prometre "endurir la postura" davant la Xina durant les eleccions i va culpar Pequín de violar Amèrica, robar-li els seus llocs de treball i manipular la seva moneda. No va sorprendre perquè la litúrgia electoral nord-americana exigeix des de fa anys criminalitzar la Xina.

L'assumpte es va mantenir manejable fins als coquetejos de Trump amb Taiwan i va ser necessària una conversa telefònica entre els dos líders per apagar el foc. La situació semblava en relativa calma fins que Trump va tornar a envestir tres dies enrere culpant la Xina de no ajudar en l'assumpte nord-coreà.

ESFORÇOS DE PEQUÍN

Tillerson va patir abans-d'ahir la ira xinesa quan el ministre d'Exteriors del país asiàtic, Wang Yi, va recordar tots els esforços de Pequín per apaivagar la península coreana i va exigir a Washington que mantingués el cap fred. Hi ha pocs assumptes que descomponguin més la Xina que aquesta assumpció occidental gravada en pedra que dicta la política de Pyongyang.

Pequín està comprensiblement nerviós per les irresponsables demostracions de força de Corea del Nord i els EUA que amenacen d'incendiar-li el seu pati del darrere. I en aquest context, considera Pequín, no ajuda que Washington anunciés recentment que contempla la solució militar o que ignorés la seva petició de cancel·lar les maniobres militars que els líders nord-coreans jutgen com a assajos d'invasió. 

Corea del Nord, l'assumpte recurrent en la visita de Tillerson a l'Àsia, va intentar fer-se sentir amb els seus habituals escarafalls militars. Va adobar la vigília del viatge amb quatre míssils cap al mar del Japó i per a la clausura va reservar la prova d'un nou motor excepcional per raons no explicades. D'ell se'n sap poc més que el que assenyala l'agència de notícies oficial amb desbordant triomfalisme.

Notícies relacionades

El líder, Kim Jong-un, hauria supervisat una prova que suposa "un nou naixement" per a la indústria. "El món aviat serà testimoni de la gran importància de la victòria d'època que hem aconseguit avui", ha afegit l'agència. Sembla que el nou motor servirà per als coets de llarg abast que posen els satèl·lits en òrbita.

Les demostracions armamentistes nord-coreanes exigeixen un acte de fe notable. Només convencen els EUA, necessitat d'una excusa per justificar la seva presència militar creixent en una zona on es juga la primacia global amb la Xina. Els experts independents jutgen que un míssil nuclear nord-coreà atacant els EUA encara és ciència-ficció