La Xina reprèn els Estats Units per les seves crítiques sobre Corea del Nord

El secretari d'Estat, Rex Tillerson, es reuneix amb el ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, a Pequín

monmartinez37720137 refile   removing extra words at the end of the caption chin170318205042

monmartinez37720137 refile removing extra words at the end of the caption chin170318205042 / POOL

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

La Xina ha defensat els seus esforços per resoldre el conflicte nord-coreà i ha exigit serenitat als EUA. Ho va fer a Pequín el ministre d’Exteriors, Wang Yi, davant la mirada del secretari d’Estat enviat per Washington, Rex Tillerson, que va semblar que havia esgotat tota la seva bel·ligerància en les etapes prèvies de Seül i Tòquio.

«La Xina ha destinat un munt d’energia i esforços al llarg dels anys», va indicar Wang, que va afegir que «havien sigut visibles per a tothom, fins i tot per als nostres amics dels EUA». No va nomenar al president Donald Trump, però en la ment de tots hi havia el seu recent tuit en què qualificava de «molt petita» l’ajuda de Pequín en aquest assumpte. L’hemeroteca apuntala les declaracions del ministre d’Exteriors: la Xina ha intentat arrossegar Pyongyang a les negociacions internacionals per al desarmament nuclear, ha condemnat els seus excesos i ha subscrit les sancions de l’ONU i fins i tot ha prohibit les importacions nord-coreanes de carbó, una de les poques fonts de divises estrangeres del règim estalinista.

En el pla de viatge de Tillerson hi havia l’exigència a Pequín d’una col·laboració més decidida, però en la roda de premsa no va quedar clar que arribés a formular-la. A canvi, el secretari d’Estat va escoltar de Wang la seva recomanació que actués «amb el cap fred» per evitar que les tensions acabin per explotar. Pequín està desesperada per la imprudència dels EUA i Corea del Nord, que va descriure com dos trens a punt de xocar de cara.

MANIOBRES MILITARS

Notícies relacionades

Tillerson va revelar divendres a Seül que la solució militar «està damunt la taula» i va ignorar el recent suggeriment xinès que cancel·lés les seves maniobres militars amb Seül a canvi que Corea del Nord es comprometés a finalitzar els llançaments de míssils.

Davant de l’estirada d’orelles diplomàtica de la Xina, Tillerson amb prou feines va poder manifestar la intenció dels EUA de col·laborar amb Pequín per lidiar amb un problema que ha arribat a «nivells perillosos». L’antic magnat petroler es reunirà avui amb el president xinès, Xi Jinping, per preparar la cimera del mes que ve a Florida.