Sanció màxima a l'eurodiputat ultradretà polonès que va insultar les dones

L'Eurocambra el castiga amb 30 dies sense dietes, 10 dies sense participar en activitats de la Cambra i un any sense representar la institució

L’eurodiputada socialista Iratxe García posa al seu lloc l’eurodiputat polonès que denigra les dones. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No és la primera vegada que l'Eurocambra sanciona l'ultradretà polonès Janusz Korwin-Mikke. L'última vegada, el juliol de 2015, va ser castigat amb una multa de 3.060 euros i 10 dies de suspensió per tancar una intervenció davant el ple amb una salutació nazi. En aquesta ocasió, no obstant, donada la gravetat d'uns insults contra les dones que es van fer virals fa a penes dues setmanes, la sanció imposada ha sigut la màxima que permet el reglament: la pèrdua del seu dret a dietes per a despeses d'estada durant 30 dies, la suspensió de la seva participació en totes les activitats de l'Eurocambra durant 10 dies i la prohibició de representar la Cambra durant un any.

“No tinc la intenció de tolerar un comportament com aquest, tant més greu perquè el manifesta qui, amb dignitat,  hauria de representar els ciutadans europeus al ple. Vaig obrir immediatament una investigació que he tancat ràpidament i ara procedeixo a imposar una sanció apropiada a la gravetat de l'ofensa”, ha anunciat el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, a l'inici de la sessió de votació.

El reglament li exigeix informar de la sanció en persona a l'eurodiputat afectat. Korwin-Mikke no era aquest dilluns present en l'inici de la sessió plenària amb la qual cosa Tajani no va poder fer oficial la seva decisió. Segons ha explicat el president, ha decidit imposar la sanció màxima prevista en el reglament -inclosa la retirada de dietes de fins a un màxim de 9.180 euros (306 per dia) que poden rebre per aquest concepte- a causa de la gravetat de les declaracions del diputat i el seu atac a la igualtat de gènere durant un debat celebrat en l'últim miniple de Brussel·les, que va estar presidit per una dona i en el marc d'un debat precisament sobre la dona.

ENFRONTAMENT AMB IRATXE GARCÍA

Notícies relacionades

Korwin-Mikke va declarar aquell dia que "les dones han de guanyar menys perquè són més febles, més petites i menys intel·ligents". Unes paraules que van provocar un petit enfrontament amb l'eurodiputada socialista Iratxe García durant un debat sobre la igualtat salarial entre homes i dones i que li van valer una reprovació generalitzada. “Sé que li dol i el preocupa que avui les dones puguem estar representant els ciutadans en igualtat de condicions que vostè. Jo aquí vinc a defensar les dones europees d'homes com vostè”, li va dir.

Les regles de la Cambra exigeixen als eurodiputats un comportament de "respecte mutu" que preservi la dignitat del Parlament i el seu president, Antonio Tajani, va decidir obrir investigació sobre els fets que s'ha saldat amb el càstig més dur que li pot imposar l'Eurocambra a un dels seus membres. “Estem satisfets que s'hagi imposat la màxima sanció. La llibertat d'expressió té uns límits i és el respecte als drets de les persones. Sobrepassar aquests límits no pot sortir-li gratis a ningú”, ha valorat la delegació socialista espanyola.