A L'IRAQ

Soldats iraquians descobreixen tresors assiris en una xarxa de túnels de l'Estat Islàmic

Els arqueòlegs treballen sense mesures de seguretat per intentar salvar una sèrie de peces datades del segle V i VI abans de Crist

37589094 60

37589094 60 / Khalid Mohammed (AP)

1
Es llegeix en minuts

Un grup de soldats iraquians ham descobert unes inscripcions de cerimònies religioses del segle VI abans de Crist en una xarxa de túnels excavats pels terroristes de l'Estat Islàmic sota un monument destruït el 2014 quan van volar una mesquita del segle XII que suposadament albergava la tomba del profeta Jonah. 

El descobriment d'un temple desconegut i la possible entrada a un palau datat de l'època assíria i probablement realitzat entre el segle V i VI abans de Crist és una magnífica notícia en un context de constant destrucció de monuments i memòria històrica preislàmica de la humanitat com la que està portant a terme l'EI.

UN TEMPLE ASSIRI

Alguns experts del British Museum s'han posat en contacte amb col·legues iraquians liderats per Saleh Noman, un dels primers arqueòlegs iraquians formats a Londres per recuperar i conservar les poques peces que queden a l'Iraq. Noman ha explicat que segurament, degut a la profunditat de les excavacions del grup terrorista, part de les peces descobertes podrien portar a l'entrada d'un antic temple construït a la mateixa roca sobre la qual es van edificar altres construccions segles després.

"Fins ara només hem vist fotografies de mala qualitat, però són realment emocionants", ha assegurat Sebastien Rey, líder del Programa de Gestió de les Emergències de Patrimoni a l'Iraq del British Museum, al diari 'The Guardian'. "No hi ha dubte que han trobat una cosa molt significant", ha explicat. 

RELLEUS ÚNICS

Notícies relacionades

"Els relleus són únics, tenen característiques que no havíem vist fins ara. No s'assemblen als coneguts fins ara que representaven escenes de caça i banquets en l'imperi Assiri com els que tenim al museu", ha afegit l'arqueòleg. "Ens han dit, fins i tot sense haver-hi imatges, que han trobat dos 'lamassu', les famoses figures de toros alats que acostumen a guardar les entrades als temples", ha explicat emocionat.  

Rey ha assegurat que els seus col·legues iraquians estan sent molt valents al treballar sense gairebé mesures de seguretat i en un constant perill d'esfondrament, i ha assegurat que més endavant serà necessari suport internacional per poder portar a terme l'excavació completa.