Assange alerta quela CIA no controla les seves ciberarmes i poden caure en mans de 'hackers'

L'activista australià assegura que Wikileaks compartirà les eines amb companyies tecnològiques perquè puguin defensar-se dels seus atacs

zentauroepp37607590 file   in this feb  5  2016  file photo  wikileaks founder j170309191546

zentauroepp37607590 file in this feb 5 2016 file photo wikileaks founder j170309191546 / Frank Augstein

2
Es llegeix en minuts

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, va alertar ahir en una roda de premsa a través d’internet que la CIA «ha perdut el control de tot el seu arsenal d’armes cibernètiques», que podrien estar en el mercat negre a disposició de 'hackers' de tot el món. Assange, criticat pel portaveu de Donald Trump poc després de fer aquestes declaracions, també va dir que la CIA sabia des de fa almenys dos mesos que havia perdut el control d’aquest material, però «no ha advertit els ciutadans» que poden ser espiats amb ell.

Després de revelar dimarts un presumpte programa que permet als serveis secrets nord-americans penetrar en ordinadors, telèfons i televisions intel·ligents, Assange va qualificar ahir de «devastador acte d’incompetència» el fet que aquest 'software' s’hagi distribuït. El responsable del portal de filtracions va assegurar que la seva web disposa de detalls tècnics d’aquests programes que no farà públics de moment, però que sí que compartirà amb companyies com Apple Google perquè puguin desenvolupar mesures contra aquests «virus i troians».

L’ARSENAL MÉS GRAN DEL MÓN

L’activista australià, refugiat des del 2012 a l’ambaixada de l’Equador a Londres, va relatar com el 'software' «va anar passant de mà en mà per diferents membres de la intel·ligència nord-americana, sense autorització i sense control» tot i ser «l’arsenal de virus i troians més gran del món». Assange va afirmar que les armes cibernètiques de la CIA «poden servir per atacar la majoria dels sistemes que fan servir periodistes, personal dels governs i ciutadans corrents».

«¿Per què la CIA no ha reaccionat més ràpidament per actuar en conjunt amb Apple, Microsoft i altres empreses, perquè ens poguéssim haver protegit dels seus sistemes d’armes cibernètiques?», es va demanar l’activista australià. «La CIA no els va protegir, els va perdre, i després va tractar d’ocultar-ho», va lamentar durant la trobada 'on line' amb els periodistes.

El president dels EUA, Donald Trump, «creu que els sistemes de la CIA estan obsolets i han de ser actualitzats», va afirmar el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, durant la seva conferència de premsa diària. El portaveu també va afegir que el fundador de Wikileaks «ha soscavat la seguretat nacional» dels EUA al revelar aquesta informació.

Wikileaks va divulgar dimarts la primera entrega d’una sèrie que ha batejat com a Vault 7 i que descriu com «la filtració de dades d’intel·ligència més gran de la història». Year Zero, la primera entrega, introdueix en la magnitud i l’abast del programa de pirateig de la CIA, les decisions preses per l’agència i la varietat de l’arsenal d’armament informàtic amb què ha espiat milers de persones.

Notícies relacionades

'Year Zero' comprèn el període del 2013 al 2016 i aporta dades contingudes en els documents filtrats que revelen que la CIA compta amb programes capaços d’infiltrar-se en els iPhone d’Apple, els telèfons Android de Google i els ordinadors amb el sistema operatiu Windows, de Microsoft, així com en els televisors Samsung intel·ligents, entre altres dispositius.

El portal afirma, a partir de les filtracions, que la CIA ha augmentat la seva capacitat en la lluita cibernètica fins a rivalitzar amb l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana. Segons Wikileaks, davant l’elevat cost de portar a terme desenvolupaments nuclears, fa anys que els EUA van optar per dedicar pressupost a desenvolupar armes informàtiques per poder portar a terme la guerra del futur, la ciberguerra.