FOTOPERIODISTA I ACTIVISTA EGIPCI

Ahmed Ali: "Fa dècades que Egipte és ostatge dels militars"

jjubierre37515325 barcelona  02 03 2017 internacional  entrevista ahmed ali fo170303185312

jjubierre37515325 barcelona 02 03 2017 internacional entrevista ahmed ali fo170303185312 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
KIM AMOR / BARCELONA

Ahmed Ali, de 24 anys, és un fotoperiodista egipci que viu a Barcelona protegit per Amnistia Internacional. La seva història mostra la repressió que impera a l’Egipte del mariscal Abdul-Fatah al-Sissi, autor del cop d’Estat que va expulsar del poder el primer president electe d’Egipte, l’islamista Mohammad Mursi. Activista i membre de l’il·legalitzat Moviment 6 d’Abril, grup polític laic i impulsor de la frustrada revolució del 2011, Ali ha fugit d’Egipte per eludir una condemna de 25 anys de presó. 

–¿Quan va començar tot? 

–A finals d’agost del 2014 vaig estar detingut cinc dies. Treballava en un documental sobre periodistes que havien sigut arrestats o havien mort per la repressió policial. Em van arrestar després de cobrir com a fotoperiodista el primer aniversari de la matança de la plaça Rabaa al-Adawiya (perpetrada per militars contra manifestants dels Germans Musulmans el 14 d’agost del 2013 i que es va saldar amb més de 800 morts). Em van acusar de pertànyer al Moviment 6 d’Abril, de manifestar-me sense autorització, d’enfrontar-me a la policia i de terroritzar els ciutadans. Ells sempre utilitzen les mateixes acusacions. És un retalla i enganxa.

–¿I després?

–Al cap d’un any i dos mesos, l’octubre del 2015, vaig saber que m’havien condemnat a 25 anys de presó. No em van citar al judici, ni em van comunicar la sentència, ni a mi ni a ningú. Ho vaig saber per casualitat per un advocat que estava al jutjat. Els meus amics em van dir que marxés. Jo també col·laborava amb la Comissió Egípcia de Drets i Llibertats.

–¿I com va aconseguir sortir? 

–Hi havia tantes condemnes que la policia no s’assabentava de les sentències fins a una o dues setmanes després. Jo me’n vaig anar al tercer dia. Vaig sortir per l’aeroport del Caire a Uganda. Després vaig viatjar a Kenya, on vaig treballar per a Amnistia Internacional. Ells em van ajudar a aconseguir un visat a Espanya. He sol·licitat asil polític aquí i estic esperant la resposta. 

–M’imagino que va ser molt difícil prendre la decisió d’anar-se’n d’Egipte, i més sabent que no hi podria tornar. 

–Sí, és clar. Al principi vaig tenir una llarga etapa de profunda tristesa, però si m’hagués quedat hauria estat molts anys a la presó, que també és una altra manera d’estar allunyat del meu país. Hi ha molts altres activistes que estan en la meva situació. 

–Sorprèn una condemna tan dura.

–És la màxima pena de presó a Egip-te. El jutge que em va condemnar es diu Nagy Xehata. És conegut per les seves increïbles sentències. En dos anys va condemnar més de mil persones.

–¿Com definiria el règim actual d’Egipte?

–És un règim militar que va fer un cop contra la revolució del 25 de Gener, no contra els Germans Musulmans. Al-Sissi és fill polític de Mubàrak. Va ser Mubàrak qui el va posar al capdavant dels serveis secrets. I va ser Al-Sissi el que va ordenar els controls de virginitat a les noies de la plaça Tahrir. Des del 1952, quan es va proclamar la república, Egipte és ostatge dels militars. 

Notícies relacionades

–Vostè va tenir un paper actiu en la revolució ¿Com ha viscut l’evolució del país? 

–Vaig viure la revolució i no vaig voler deixar Tahrir quan va caure Mubàrak. Després es va ajuntar la poca intel·ligència dels Germans Musulmans amb l’astúcia de la Junta Militar. Els islamistes van pensar que com més reconeguessin el poder dels militars més els protegirien. Però els militars van jugar amb ells i els van enderrocar. I els islamistes van ajudar a fer que fos així per la seva imbecil·litat.