Els cinc principals punts del nou decret migratori de Trump

Les noves mesures, que rebaixen el to respecte a les inicials, segueixen afectant als ciutadans de sis països musulmans

MCX65. WASHINGTON (EE.UU.), 28/02/2017.- El presidente de los Estados Unidos, Donald J. Trump, ofrece su primer discurso hoy, martes 28 de febrero de 2017, en una sesión conjunta del Congreso en la Cámara de Representantes en Washington, DC , (Estados Unidos). EFE /JIM LO SCALZO/POOL

MCX65. WASHINGTON (EE.UU.), 28/02/2017.- El presidente de los Estados Unidos, Donald J. Trump, ofrece su primer discurso hoy, martes 28 de febrero de 2017, en una sesión conjunta del Congreso en la Cámara de Representantes en Washington, DC , (Estados Unidos). EFE /JIM LO SCALZO/POOL / JIM LO SCALZO (EPA)

2
Es llegeix en minuts

El nou decret migratori del president de EUA, Donald Trump,decret migratori president EUADonald Trump firmat aquest dilluns, prohibeix temporalment l'entrada al país als ciutadans de sis països de majoria musulmana i als refugiats. El nou decret entrarà en vigor el 16 de març.

PAÏSOS AFECTATS

EUA suspèn per tres mesos l'entrada de ciutadans de sis països de majoria musulmanaSudanSíria, l'IranLíbiaSomàlia i el Iemen. Aquesta prohibició té com a objectiu "permetre l'examen apropiat i la posada en pràctica de normes que dificultin la infiltració del terrorisme criminal" d'estrangers, segons el departament de seguretat interior.

Síria, en el primer decret anul·lat per la justícia, quedava afectada per la prohibició per als seus ciutadans d'accedir al país sense límit de temps. Ara els ciutadans sirians estan situats al mateix nivell que els dels altres cinc països afectats.

Els refugiats de tot el món no podran accedir als EUA durant un període de quatre mesos. El decret no s'aplicarà a les persones que ja tenen l'estatut de refugiat i que tinguin l'arribada a territori nord-americà ja programada.

¿PER QUÈ L'IRAQ NO ESTÀ INCLÒS?

l'Iraq figurava entre els països afectats per la prohibició inclosos en el decret del 27 de gener passat. En el nou, n'ha estat exclòs perquè, segons els arguments del departament de seguretat interior, "el Govern iraquià ha pres les mesures necessàries per proporcionar informació suplementària dels seus ciutadans a fi d'ajudar a les decisions relacionades amb la immigració". "L'Iraq -afegeix el departament- ha pres mesures per enfortir la cooperació amb els EUA a l'hora d'examinar els ciutadans iraquians i, per tant, s'ha considerat que no és necessària una la suspensió temporal".

¿PER QUÈ AQUESTS SIS PAÏSOS?

¿PER QUÈ AQUESTS SIS PAÏSOS?Rebutjant les acusacions que afirmen que la Casa Blanca ha posat en el punt de mira els musulmans de forma específica, l'Administració Trump assegura que el seu decret "protegeix els EUA i assegura un procés d'examen més rigorós". Aquest decret és "una mesura vital" per a la seguretat dels EUA, ha puntualitzat el secretari d'Estat, Rex Tillerson.

Tres dels països afectats pel nou decret -l'Iran, Síria i el Sudan- apareixen a la llista del departament d'Estat com a països que recolzen el terrorisme i els tres restants -Líbia, Somàlia i el Iemen- es troben a la llista de països que presenten riscos elaborada per l'Administració Obama.

Per justificar el decret, el Govern afirma que prop de 300 persones que van entrar als EUA en qualitat de refugiats estan sent investigats per delictes relacionats amb el terrorisme. No obstant, no s'ha especificat si aquests ciutadans procedeixen dels països afectats pel decret actual.

¿QUÈ PASSA AMB ELS QUE TENEN VISAT?

¿QUÈ PASSA AMB ELS QUE TENEN VISAT?Els viatgers que tinguin un visat en regla en el moment en què entri en vigor el nou decret no estan afectats per les mesures i podran viatjar als EUA. "Cap visat serà revocat només en base al decret", han precisat les autoritats. 

Notícies relacionades

CARTES VERDES I BINACIONALS

Els ciutadans amb l'estatut de resident permanent als EUA, els que disposen de la famosa 'carta verda', que siguin originaris d'un dels sis països afectats pel nou decret, no estaran afectats per aquest.