Sturgeon adverteix que Escòcia està abocada a un nou referèndum

La ministra principal escocesa ho atribueix a la manera de negociar el 'brexit' de May

Sturgeon adverteix que Escòcia està abocada a un nou referèndum

FRIEDEMANN VOGEL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Nicola Sturgeon adverteix que “la total intransigència” del Govern britànic sobre el ‘brexit’ pot conduir a un segon referèndum d'independència a Escòcia. Si això arriba a passar, la responsable seria Theresa May per la seva obstinació i la seva inflexibilitat. A l'edició del diari 'The Times' d'aquest dimarts, la ministra principal escocesa assenyala que té “un fort mandat” per llançar la convocatòria i adverteix que el temps per canviar el curs dels esdeveniments s'està acabant.

Sturgeon recorda que el Partit Nacional Escocès (SNP) va ser reelegit l'any passat, a les eleccions al Parlament de Holyrood a Edimburg, amb més escons i vots que laboristes i conservadors junts. Al programa electoral de l'SNP s'establia que Escòcia ha de tenir el dret a un segon vot sobre la independència, si els escocesos decidien -com així va ser- quedar-se a la Unió Europea, però el Regne Unit ho feia a favor del ‘brexit’. “Si es produeix un referèndum per la independència, no es deurà a la mala fe del Govern escocès”, assenyala Sturgeon. “No és massa tard perquè el Govern britànic canviï de rumb, però el temps s'està acabant”.

Sturgeon afirma que s'ha ofert a treballar amb May en un acord per separat per a Escòcia, però la resposta ha sigut: “És d'aquesta manera o res”. El Govern escocès, afegeix Sturgeon, “no ha vist proves fins ara d'un verdader desig de compromís” per part de May.

'BREXIT' DUR

Notícies relacionades

Anglaterra i Gal·les van votar al juny a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, però Escòcia ho va fer, per àmplia majoria (62%), a favor de la permanència. El gir que ha pres l'estratègia sobre el ‘brexit’ i l'opció radical per la qual s'inclina May abandonant el mercat únic estan augmentant la possibilitat que l'SNP demani un segon referèndum. El portaveu de May va declarar dilluns que l'amenaça d'una nova consulta està “creant una innecessària divisió i incertesa”. També va indicar que, segons el Govern, no hi ha d'haver tal convocatòria.

Fonts nacionalistes estan donant a entendre que Sturgeon podria fer la crida el mes vinent, aprofitant el congrés de l'SNP i coincidint amb l'activació de l'article 50 per part del Govern britànic. No obstant, la líder independentista no es pot arriscar a fer aquest pas ni estar segura que aquesta vegada aconseguirà un vot majoritari a favor de la secessió, resultat que està lluny d'estar garantit. Alguns nacionalistes creuen que amb el ‘brexit’ el panorama polític ha canviat. Els laboristes s'han enfonsat a Escòcia i en aquests moments no hi hauria un front comú amb els conservadors contra la independència, com el de la coalició Better Together. La líder del partit laborista escocès, Kezia Dugdale, va descartar el cap de setmana passat una possible campanya conjunta amb els ‘tories’.