MOVIMENTS A L'OPOSICIÓ ALS EUA

L'aparell demòcrata derrota els seguidors de Sanders en l'elecció del president del partit

L'exsecretari de Treball Tom Perez, favorit d'obamistes i clintonians, guanya davant Keith Ellison

jgblanco37439531 democratic national chair candidate  tom perez  addresses th170225214143

jgblanco37439531 democratic national chair candidate tom perez addresses th170225214143 / CHRIS BERRY

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En la recerca de la seva ànima i d’un camí de futur després de la derrota de Hillary Clinton i la pèrdua de poder a Washington, estats i municipis, el Partit Demòcrata dels EUA ha decidit per ara mantenir la línia oficialista i aplacar el moviment que proposa un gir decisiu a l’esquerra. Tom Perez, que va ser secretari d’ocupació amb Barack Obama, ha sigut elegit aquest dissabte president del Comitè Nacional Demòcrata. La seva victòria, que porta un hispà per primera vegada al càrrec, significa la derrota de Keith Ellison, el congressista de Minnesota que va ser el primer musulmà que va arribar a Capitol Hill, que era el favorit de l’ala més progressista del partit i que representava l’opció preferida dels que van recolzar Bernie Sanders en les primàries.

Malgrat el resultat, Perez i Ellison han llançat un missatge d’unitat en la cita d’Atlanta, on han fet falta dues rondes de votació. I la primera acció del nou president del Comitè ha sigut nomenar vicepresident Ellison, que també ha demanat que no hi hagi divisions i que els demòcrates treballin sense fissures per plantar cara a Trump i als republicans, potser una entelèquia.

Notícies relacionades

DECEPCIÓ / El resultat ha causat una profunda decepció entre els activistes més progressistes, tot i que ideològicament Perez i Ellison no estan gaire distanciats. I és que la candidatura del nou president dels demòcrates va ser interpretada des del primer moment com un intent de l’aparell d’aplacar l’auge i el creixent poder del sanderisme.

Va ser Ellison qui primer va presentar la seva candidatura, sis dies després de la victòria de Trump, i immediatament va tenir el suport de Sanders i altres progressistes com Elizabeth Warren, d’activistes i líders sindicals i fins i tot de figures menys radicals del partit com l’actual líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, i del seu predecessor, Harry Reid.