NOU ESCÀNDOL

Alemanya va espiar periodistes estrangers

'Der Spiegel' revela que els serveis d'intel·ligència alemanys van punxar el telèfon a grans mitjans com la BBC o 'The New York Times'

 

  / AP / MATTHIAS SCHRADER

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Espiar els amics és totalment inacceptable”. Era a principis del 2014 i la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'escandalitzava al saber que els Estats Units del seu aliat Barack Obama li havien punxat el telèfon i el d'altres mandataris. Mentrestant, els serveis d'intel·ligència alemanys (BND) feien el mateix i cooperaven amb la NSA nord-americana en un espionatge massiu global que es va convertir en un escàndol social i diplomàtic.

En l'últim capítol d'aquest cas vergonyant per a l'espionatge alemany, el setmanari 'Der Spiegelha revelat aquest divendres que el BND també va espiar la premsa estrangera. Segons el document, els serveis d'intel·ligència van punxar des de l'any 1999 almenys una cinquantena de telèfons mòbils, faxos i adreces de correu electrònic de periodistes estrangers. Així, es va tenir sota control i vigilància redactors de mitjans internacionals tan potents com la britànica BBC, el diari nord-americà 'The New York Times' i l'agència Reuters. En el segon cas es va tractar d'una connexió que tenia a l'Afganistan, i en el tercer, de periodistes que treballaven des d'aquest mateix país, el Pakistan i Nigèria.

Curiosament, el passat dia 16 Merkel va comparèixer davant la comissió d'investigació parlamentària que segueix el cas per desmentir el seu coneixement de tot els fets. Ella era l'última veu cridada a declarar. Aquest estiu, després de més de tres anys, el Parlament alemany, el Bundestag, tindrà enllestit el seu informe final sobre un escàndol que, a més d'indignar l'opinió pública, també va afectar relacions diplomàtiques.

“ATAC MONSTRUÓS A LA LLIBERTAT DE PREMSA”

Notícies relacionades

Fins ara el BND s'ha negat a respondre a unes noves acusacions que poden suposar un cop molt dur. Sense anar més lluny, l'organització Reporters sense Fronteres ja ha catalogat aquesta revelació com un “monstruós atac a la llibertat de premsa”. 'Der Spiegel' és l'únic mitjà alemany que va tenir accés directe a les filtracions proporcionades el 2013 per l'exanalista de la CIA Edward Snowden i des d'aleshores ha investigat el cas.

A diferència d'altres països, a Alemanya els periodistes gaudeixen d'un secret professional que els protegeix davant la possible interferència de l'Estat. Així, a imatge i semblança del que passa amb el secret d'altres professions com els advocats o els metges, els periodistes tenen dret de no revelar les seves fonts i protegir-les davant un tribunal. Amb tot, la nova llei d'espionatge aprovada l'octubre passat pel Govern dona ales al BND perquè segueixi espiant estrangers amb un marc legal més clar.