Canadà assegura que acollirà els refugiats que vinguin des dels Estats Units

El primer ministre afirma que el seu país brindarà ajuda a "les persones que busquen seguretat"

zentauroepp37374163 a mother and her child are taken into custody by royal canad170222101853

zentauroepp37374163 a mother and her child are taken into custody by royal canad170222101853 / CHRISTINNE MUSCHI

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / OTTAWA

Després que el president dels Estats Units, Donald Trump, llancés el seu pla de Donald Trumpdeportacions massives, el Govern del Canadà ha assegurat que seguirà acceptant persones que busquen asil i que travessen il·legalment la frontera des dels Estats Units. «Seguirem acceptant refugiats», va assegurar el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, al Parlament.

    

El nombre de sol·licitants d’asil que passen cap a Canadà en passos fronterers aïllats i sense vigilància ha augmentat les últimes setmanes enmig dels temors que suscita Trump entre les comunitats d’immigrants. I davant d’aquest flux, l’oposició conservadora vol que el Govern  de centreesquerra de Trudeau detingui les arribades des dels EUA pel temor a la inseguretat i a la falta de recursos per poder-hi lidiar.

  

«Una de les raons per les quals Canadà segueix sent un país obert és que els canadencs confien en el nostre sistema d’immigració i la integritat de les nostres fronteres i en l’ajuda que brindem a les persones que busquen seguretat», va respondre Trudeau. I va afegir: «Seguirem garantint aquest equilibri entre un sistema rigorós i l’acceptació de les persones que necessiten ajuda».

REFORÇ POLICIAL

La policia canadenca va afirmar  dilluns que havia reforçat la seva presència en els límits amb el Quebec i que les autoritats frontereres havien obert un centre temporal de refugiats per al creixent nombre de sol·licitants d’asil que arriben des dels Estats Units. El nombre de persones que formulen sol·licituds d’asil a la frontera s’ha disparat. Durant el mes de gener passat, 452 persones van presentar peticions al Quebec, quan el primer mes del 2016 en van ser només 137.

    

En el marc d’aquest debat, el ministre d’Immigració, Ahmed Hussen, ha anunciat que el país, que ja ha donat refugi a gairebé 400 dones i nenes yazidites i altres supervivents de l’Estat Islàmic en els últims quatre mesos, n’acollirà 800 més abans que s’acabi l’any.

Notícies relacionades

    

La iniciativa, que tindrà un cost d’uns 28 milions de dòlars canadencs (una mica més de 20 milions d’euros), estarà acompanyada a més de mesures per aconseguir patrocinis privats per facilitar l’acollida d’aquestes refugiades. «Moltes han experimentat traumes i vulnerabilitats fins a uns nivells inimaginables, tant a nivell físic com emocional, i moltes tindran necessitats físiques, psicològiques i socials, com assessoria posttraumàtica», va explicar Hussen en una roda de premsa.