NOU INFORME ANUAL

Així es violen els drets humans a Síria i l'Aràbia Saudita

Amnistia Internacional ha presentat el seu informe anual de la situació dels drets humans al món durant el 2016

zentauroepp32553135 children pose as they wait with other migrants and refugees 170221181906

zentauroepp32553135 children pose as they wait with other migrants and refugees 170221181906 / ARMEND NIMANI

2
Es llegeix en minuts

Amnistia Internacional ha presentat l'informe anual sobre la situació dels drets humans al món durant l'any passat posant de manifest les múltiples violacions que s'han portat a terme en gairebé tots els països del món.

“El 2016 va ser un any en què la idea de dignitat i igualtat humanes, el concepte mateix de família humana, va ser objecte d'intensa i implacable agressió en forma de discursos de culpa, por i recerca de bocs expiatoris, propagats pels que volien arribar al poder o aferrar-s'hi gairebé a qualsevol preu”, assegura Salil Shetty, secretari general de l'oenagé.

LA IMPUNITAT SIRIANA

"Totes les parts del conflicte armat de Síria van cometre amb impunitat crims de guerra, altres violacions greus del dret internacional humanitari i abusos flagrants contra els drets humans", comença el capítol dedicat a Síria en l'informe d'AI. Segons aquest document, a Síria el 2016 es van cometre multitud de violacions contra els drets humans amb total impunitat i es va arribar a augmentar la xifra de morts a més de 300.000.

L'informe de l'oenagé assegura que "les forces del Govern sirià i del seu aliat rus van perpetrar atacs indiscriminats i atacs directes contra civils i béns civils mitjançant bombardejos aeris i d'artilleria, cosa que va causar milers de víctimes". A més, l'informe afegeix que "es va tenir constància que les forces governamentals havien utilitzat també agents químics i que van mantenir setges prolongats que van encerclar la població civil i van limitar-ne l'accés a béns i serveis essencials". 

Amnistia Internacional assenyala, a més, que les autoritats sirianes "van detenir arbitràriament milers de persones, moltes de les quals van ser sotmeses a judicis injustos, tortures sistemàtiques i altres dolents".

TORTURA DAVANT EL JUTGE

Seguint la mateixa tònica que amb el cas sirià, l'informe descriu la situació de l'Aràbia Saudita amb termes semblants. "La tortura i altres maltractaments sota custòdia segueixen sent habituals, especialment durant l'interrogatori", assegura el document. "Els tribunals continuen admetent 'confessions' presumptament obtingudes mitjançant tortura", afegeix.

Notícies relacionades

L'oenagé ha assenyalat, a més, que moltes de les "confessions forçades" han servit per condemnar desenes de persones a pena de mort "fins i tot en casos de delictes no violents i per a persones condemnades per presumptes delictes comesos quan eren menors d'edat". 

En un país en què les autoritats restringeixen severament el dret de llibertat d'expressió, associació i reunió, detenint i empresonant els que critiquen el règim, la situació del col·lectiu femení saudita tampoc és gaire esperançadora. L'informe assegura que les dones "són discriminades en la llei i en la pràctica” i també destaca que moltes d'elles no reben "la protecció adequada contra la violència sexual ni de molts altres tipus", obligant aquest col·lectiu a patir una constant desprotecció i discriminació.