Schulz, disparat en les enquestes, inicia la seva campanya electoral amb un gir a l'esquerra

El candidat socialdemòcrata s'alinea amb els sindicats i proposa "rectificar els errors" del sistema social alemany

La controvertida Agenda 2010 va liberalitzar el mercat laboral i va enfonsar electoralment als vermells

37377997 60

37377997 60 / FRISO GENTSCH (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Martin Schulz ha tornat la il·lusió als socialdemòcrates alemanys. En tan sols un mes, l’expresident del Parlament Europeu ha aconseguit rellançar a un partit profundament en crisi al qual se li auguraven unes eleccions catastròfiques. Ara, el flamant candidat de l’SPD es proposa un altre impossible, recuperar el vot de l’esquerra indignada. Per fer-ho, en el seu primer míting, Schulz va allargar la mà als sindicats i als sectors més progressistes del seu partit. «Hem comès errors. No hi ha res dolent a intentar corregir-los», va afirmar davant l’audiència de Bielefeld, ciutat del nord-oest d’Alemanya.

    Amb aquestes paraules de reconciliació amb l’electorat esquerrà, Schulz posava al centre del seu discurs les polítiques socials i laborals, transcendentals per als socialdemòcrates, en un gest que indica que la nova estratègia de l’SPD pot girar cap al seu votant tradicional, de perfil obrer. Aquest viratge suposa una crítica directa a la denominada Agenda 2010, un controvertit paquet de reformes neoliberals impulsat el 2006 pel llavors canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder.

    Més d’una dècada després, Schulz es proposa capgirar alguns aspectes d’aquella polèmica mesura que va impulsar una forta retallada en ajudes socials. Entre les propostes que sospesa s’inclouen restriccions sobre els contractes de treballs temporals, un augment de les pensions i més ajudes als treballadors. Aquestes idees no han agradat al món econòmic i empresarial alemany, que considera que Schulz ha «exagerat» les xifres laborals de què parla i que el seu pla de girar l’Agenda 2010 és «el mateix conte de fades de les eleccions del 2013».

    L’Agenda 2010 té el cartell penjat de ser una mesura essencial per a la recuperació i de portar Alemanya de ser el «malalt d’Europa» al motor econòmic del continent. Però aquest èxit ha deixat moltes víctimes socials pel camí. Les xifres d’atur s’han reduït a nivells històrics però les retallades en ajudes i la consolidació dels‘minijobs han deixat un panorama en què han crescut la bretxa social, la desigualtat i el risc de pobresa, una situació més difícil de veure a les estadístiques oficials.

    Però l’Agenda 2010 també va marcar el principi del declivi electoral vermell. Amb la seva aprovació, l’SPD es va distanciar de les seves bases més esquerranes i un votant tradicional que s’ha vist abocat a altres forces amb propostes socials més crítiques com els postcomunistes de Die Linke i fins i tot de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD). Les seves dues coalicions amb Merkel han contribuït a diluir encara més la cara socialdemòcrata del partit. Ara, amb Schulz, torna a mirar als seus ideals del passat per recuperar la cancelleria.

Notícies relacionades

NERVIS EN EL PARTIT DE MERKEL  / Amb cert regust nostàlgic, els discursos de Schulz s’han dirigit als ciutadans ordinaris. Encara que alguns analistes apunten que la seva bona imatge serà difícil de mantenir fins al 24 de setembre, l’impacte ha sigut tan fort que comença a posar nerviosos els democristians. Wolfgang Schäuble, ministre de Finances i pare de l’ortodòxia econòmica alemanya, ha arribat a comparar-lo amb Donald Trump.

    Conscient de la il·lusió de canvi que ha despertat després d’una dècada amb Merkel, Schulz vol aprofitar el seu momentum per seguir consolidant-se. En tan sols un mes, l’SPD ha aconseguit superar a les enquestes la totpoderosa CDU per primera vegada des del 2006 i sobrepassar la previsió del 30% dels vots.