Eleccions equatorianes

Lenín Moreno, el delfí de Correa, acaricia la presidència de l'Equador

El candidat oficialista es troba a 1,4 punts d'evitar la segona volta, però haurà d'esperar al recompte total

Ecuador’s President Rafael Correa (top) kisses Lenin Moreno, candidate of the ruling PAIS Alliance Party, at the Hotel Colon during the presidential election in Quito, Ecuador February 19, 2017. REUTERS/Mariana Bazo

Ecuador’s President Rafael Correa (top) kisses Lenin Moreno, candidate of the ruling PAIS Alliance Party, at the Hotel Colon during the presidential election in Quito, Ecuador February 19, 2017. REUTERS/Mariana Bazo / REUTERS / MARIANA BAZO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Lenín Boltaire Moreno, el delfí moderat de Rafael Correa, es trobava a 1,14 punts de convertir-se en el pròxim president de l'Equador. Escrutat el 80,5% dels vots, el candidat de l'oficialista Aliança País obtenia el 38,86% dels vots davant el 28,50% del seu principal contrincant, l'exbanquer Guillermo Lasso. Per evitar la segona volta el pròxim 2 d'abril, Moreno ha de vèncer pel 40% i una distància de 10 punts del seu immediat competidor.

El recompte que falta no estarà exempt de suspens i dramatisme. El president del Consell Nacional Electoral, Juan Pablo Pozo, reconeix que en virtut de com d'"ajustats" estan els resultats caldrà "esperar al 100% de l'escrutini". Fins a aquell moment, els equatorians no sabran si ja tenen president o hauran d'anar a una segona volta. Aquest és l'escenari en què l'oposició creu que té totes les possibilitats de vèncer i tancar un cicle polític de 10 anys.

EUFÒRIA DE CORREA

"¡Un altre triomf contundent del poble equatorià!", ha assenyalat el president Correa, convençut que la seva herència queda a bon resguard. "Quina victòria, és la tretzena de la Revolució Ciutadana, sempre hem confiat en el nostre poble", ha afegit. "Hem guanyat les eleccions justament. Un milió d'equatorians més han votat per continuar amb la Revolució Ciutadana", ha subratllat per la seva part Moreno. "Anem assolint l'objectiu", ha afegit.

Per la seva part, Lasso donava per feta la segona volta i un horitzó optimista. L'abanderat del Moviment CREO (centredreta) ha fet una crida a "tots els líders" a organitzar una "taula de governabilitat" i convertir l'Equador "en un país d'oportunitats". El banquer ha tornat a repetir el seu eslògan de campanya ("anem junts pel canvi") i ha invitat els seus adversaris circumstancials en aquesta contesa a compartir-lo. "Aquestes mans estan esteses per fer-li una abraçada a cada equatorià que somia amb el canvi". També ha convocat els desencantats amb el 'correisme' "perquè els seus líders els han fallat". Lasso no s'ha privat de criticar el Govern per "l'odi que han impulsat contra milions d'equatorians, contra aquells que han pensat diferent".

SUPORT A LASSO

Cynthia Viteri, del Partit Social Cristià, i posseïdora diumenge a la nit de 16,2% dels sufragis, ja s'ha pronunciat en favor de recolzar la candidatura de Lasso el 2 d'abril. No obstant, ha aclarit que, en cas de guanyar, la seva formació no participarà en el pròxim Govern. Només recolzarà Lasso per acabar amb "un Govern totalitari a través de les urnes".

Notícies relacionades

Simpatitzants de Lasso han insinuat que no acceptaran una victòria de Moreno. "No permetrem que hi hagi una sola volta. La tendència era clara", deien congregats davant les oficines del Consell Nacional Electoral, al nord de Quito. "Venim a defensar una petició de la gent, que és el que mostren els resultats sobre la segona volta", afirmava el candidat a la vicepresidència per CREO, Andrés Páez, que fins i tot va amenaçar amb entrar a l'edifici. La possibilitat que sigui proclamat Moreno i part de l'oposició no ho accepti va quedar flotant en l'aire.

L'única certesa dels equatorians és que s'acaba l'era de Correa, i aquest final és observat amb nostàlgia anticipada o allejament, segons si recolzen el president o són els seus francs detractors.