Eleccions equatorianes

L'oposició equatoriana anuncia que, si guanya, farà fora Assange de l'ambaixada a Londres

El delfí de Correa avança que, encara que no l'expulsarà, sí que li demanarà més contenció

Julian Assange a l’ambaixada de l’Equador a Londres el 21 d’agost.

Julian Assange a l’ambaixada de l’Equador a Londres el 21 d’agost. / AP / YUI MOK

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Observades des d’un Londres boirós, les eleccions adquireixen un altre dramatisme. Així ho deu esperar els resultats Julian Assange, refugiat a l’Ambaixada de l’Equador des del 2012. Mai com abans la situació s’ha tornat tan incerta entre aquestes parets per al fundador de Wikileaks. Guillermo Lasso, el candidat conservador amb més possibilitats d’imposar-se en un segon torn, ja ha advertit: «Li direm al senyor Assange cordialment que es retiri de l’ambaixada i buscarem fer-ho dins del marc del respecte al dret internacional en els primers 30 dies del Govern».

Notícies relacionades

Lasso suposa sense fonaments que des del moment que Assange trepitgi el carrer de la capital britànica es trobarà amb una mena de beneficis similars als que Barack Obama va estendre a Chelsea Manning, l’analista d’intel·ligència de l’Exèrcit que va filtrar a Wikileaks i que va tenir una reducció de la seva condemna. «Això fa pensar que ja no hi hauria raó per a un judici contra Assange als Estats Units. Per tant, l’ajuda de l’asil ja ha desaparegut», ha afirmat.

Cynthia Viteri, una altra de les aspirants de la dreta, ha sigut més emfàtica. Ella voldria  anul·lar l’asil al periodista australià. Lenín Moreno, l’hereu de Rafael Correa, va dir que no el farà fora de l’ambaixada, però amb una condició. «Demanarem al senyor Assange que sigui bastant més delicat en el moment que tracti la política internacional, principalment amb països amb els quals tenim bona relació».