A FAVOR DELS SENSEPAPERS

Una protesta contra la política migratòria de Trump tanca diversos restaurants als EUA

El cuiner espanyol José Andrés, que manté un contenciós amb el president nord-americà, se suma a la iniciativa i no obre cinc dels seus establiments

lmmarco36641122 gente  el chef jose andres se suma a la cena solidaria te in161216172000

lmmarco36641122 gente el chef jose andres se suma a la cena solidaria te in161216172000

1
Es llegeix en minuts

Alguns restaurants de Washington, entre ells el del cuiner espanyol José Andrés, no obriran les seves portes avui en el denominat 'dia sense immigrants', un acte de protesta contra la política migratòria del president Donald Trump. "Sensepapers, residents, ciutadans, immigrants de tot el món. Unim-nos", es llegeix a l'anunci penjat a les xarxes socials cridant a la vaga. "Senyor president, sense nosaltres i sense el nostre suport, aquest país es paralitza", adverteix el missatge.

La iniciativa es va posar en marxa al final de la setmana passada i s'espera que s'hi uneixin restaurants de Nova York i Filadèlfia.

Andrés, que manté un contenciós amb Trump, ha decidit tancar cinc dels seus establiments "en suport" als seus treballadors, ha anunciat a Twitter.

Les portes d'un dels seus restaurants, no obstant, el China Chilcano, estaran obertes per "servir els nostres clients i oferir un lloc de treball" als treballadors que no secundin la vaga, ha indicat la direcció del restaurant sense especificar si els que no vagin a treballar seran remunerats.

Alguns restaurants han explicat que els seus treballadors rebran el jornal, altres han dit que s'agafaran aquests dies com a vacances.

PUGNA JUDICIAL

Andrés manté un litigi amb Trump després d'haver renunciat a obrir un restaurant al luxós i flamant nou hotel de Trump a Washington a causa dels comentaris fets pel llavors candidat a la Casa Blanca contra els mexicans. Trump exigeix a Andrés diversos milions de dòlars per incompliment de contracte.

Notícies relacionades

La iniciativa de tancar els restaurants va néixer la setmana passada després de la detenció i expulsió del país de 680 persones en situació irregular a diverses ciutats dels Estats Units. Un nombre que, no obstant, no suposa un gran augment respecte a les operacions que es portaven a terme durant la presidència de Barack Obama.

S'estima que la població clandestina als EUA és d'uns 11 milions de persones. Segons el Pew Research Center, els sensepapers representaven el 9% dels treballadors del sector hoteler i de la restauració el 2014.