DIARI DE Bord AL VAIXELL D'OPEN ARMS

Sense barcasses d'immigrants, amb helicòpters militars libis

El pacte entre Líbia i la UE es tradueix en un aturada en la sortida de barques des de les costes de Líbia

El 'Golfo Azzurro' continua patrullant les aigües del Mediterrani central

EL PERIÓDICO, a bord del 'Golfo Azzurro', l'embarcació de rescat d'immigrants de l'oenagé Open Arms, informa, diàriament, dels detalls de la missió número 11 en aigües del Mediterrani central.

jjubierre37246868 11 2 2017 barco golfo azzurro  embarcacion de rescate de ope170211180205

jjubierre37246868 11 2 2017 barco golfo azzurro embarcacion de rescate de ope170211180205

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Continua el ‘Golfo Azzurro’ --el vaixell de rescat d'immigrants de l'oenagé Proactiva Open Arms-- patrullant davant de la costa de Líbia en el desè dia de l'11a missió. La repercussió del pacte recent entre Líbia Itàlia --avalat posteriorment per la Unió Europea-- queda definitivament patent a la mar. Les habituals barcasses carregades amb desenes d'immigrants han desaparegut de l'escenari i, en el seu lloc, helicòpters militars libis sobrevolen la zona. No se sap, però, durant quant de temps.

El 3 de febrerLíbia Itàlia van subscriure un pacte pel qual el Govern libi reconegut internacionalment, liderat per Fayez Serraj, es comprometia a interrompre la sortida d'immigrants a canvi d'ajuda econòmica. Dos dies més tard, el 5 de febrer, els caps d'Estat i Govern dels 28 membres de la Unió Europea, reunits a Malta, avalaven l'acord i destinaven 200 milions d'euros per formar, entre altres supòsits, els guardacostes libis en el control del flux migratori.

Tan sols un dia més tard, el 6 de febrer, tot just acabada la cimera europea, arrencava l'11a missió de rescat d'immigrants d'Open Arms al Mediterrani central salpant des de Malta. L'expedició, sense activitat pel que fa a rescats fins ara, s'ha vist immersa de ple en aquesta conjuntura política

"ATURADA TEMPORAL"

“No crec que Líbia en aquests moments estigui preparada per poder retenir els immigrants que esperen i garantir la seguretat i el respecte dels seus drets humans”, argumenta el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps. En desacord amb aquesta decisió --“més que solucionar el problema l'aparta”, considera--, recorda que Líbia està “descomposta” i hi ha tres faccions que lluiten pel poder. “Que la UE --afegeix-- només en reconegui una, la que ven armes, la que gestiona els recursos naturals en aquests moments, ens indica que hi torna a haver interessos geopolítics”. Quan es firmen aquesta mena d'acords --ho saben prou bé a Proactiva Open Arms--, hi ha una posada en escena immediata per demostrar la capacitat per portar-los a terme. “Segurament, l'aturada serà temporal i el trànsit seguirà potser en diferents punts de sortida”, puntualitza Camps.

Fonts líbies han explicat a la corresponsal d'EL PERIÓDICO al Marroc, Beatriz Mesa, que el pacte de Líbia i la UE no té l'aspecte d'arribar a bon port i que només és qüestió de dies o setmanes que tornin a sortir barcasses. “No podem frenar la sortida d'immigrants a Europa perquè aleshores s'establiran a Líbia”, han explicat els representants de diversos poders tribals, que ja titllen de “fracàs” l'acord. Les mateixes fonts líbies afegeixen que el control dels fluxos migratoris depèn molt poc del Govern de Serraj i les seves milícies, ja que només controlen una part de la regió tripolitana (a l'oest de Líbia).

Notícies relacionades

Són les tribus armades dominants a la zona sud de Líbia --els àrabs, els tuaregs i tubus-- les que controlen les xarxes de persones al seu pas per Fezzan, frontera amb els països veïns del Níger i el Txad. Aquestes obren i tanquen com volen la que s'ha convertit en la principal porta d'entrada per als milers d'africans que posen rumb al Dorado europeu. El Govern legítim de Serraj, en qui la Unió Europea diposita la confiança i els diners, no té cap més sortida que la de negociar amb les tribus mafioses del sud. 

Però el líder tuareg Ahmad Xlak, contactat per EL PERIÓDICO, ha sigut contundent a l'afirmar que “els libis rebutgen que el seu país es converteixi en la segona Europa i que els subsaharians amb el temps puguin, fins i tot, comprar la nacionalitat líbia”. El pacte amb la UE i l'aturada de tràfic d'immigrants pot tenir els dies comptats.