El Kremlin nega haver violat el tractat de míssils d'abast intermedi

Els titulars d'Exteriors de Rússia i els EUA es veuran per primera vegada a Bonn, aquesta setmana, durant una reunió del G-20

La dimissió de l'assessor Michael Flynn dificulta les grans expectatives que alberga Moscou de millora de les relacions bilaterals

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En plena tempesta política a Washington pels estrets vincles d'alguns membres de l'equip del president Donald Trump amb Rússia, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha desmentit aquest dimecres que el seu país hagi incorregut en violació respecte de les seves obligacions incloses en el tractat de Forces Nuclears d'Abast Intermedi (INF, per les seves sigles en anglès), firmat el 1987. La vigília, 'The New York Times' havia publicat una filtració del Pentàgon en què s'acusava Moscou de desplegar el míssil SSC-8 contradient els termes de l'acord, una revelació que ha afegit més llenya al foc de la controvèrsia entre Rússia i els Estats Units.

"Rússia es manté fidel als seus compromisos internacionals, incloent-hi el tractat en qüestió", ha declarat Peskov, que ha recalcat al seu torn que ningú havia acusat "formalment" Rússia de violar el tractat, ha insistit.

La polèmica al voltant del míssil s'arrossega des de l'era de Barack Obama. El Govern dels EUA va protestar llavors al comprovar que Rússia estava dissenyant i provant el projectil. Ara, segons la filtració del rotatiu novaiorquès, míssils SSC-8 han sigut finalment desplegats al districte militar central rus. D'acord amb els termes de l'INF, els bàndols signataris no poden posseir, produir o verificar míssils de creuer disparats des de terra amb un abast d'entre 500 i 5.500 quilòmetres.      

Enmig d'aquest panorama, el Ministeri d'Exteriors rus ha anunciat aquest dimecres la primera trobada cara a cara entre els caps de les diplomàcies dels dos països, Serguei Lavrov i Rex Tillerson. "El 16 de febrer està prevista la reunió" dels dos mandataris a Bonn, ha anunciat la portaveu ministerial russa, Maria Zajárova.

Serà durant la reunió ministerial del G-20 quan els dos polítics es vegin les cares. La trobada ha despertat gran expectació, donada la recent dimissió de l'exassessor de seguretat nacional del president, Michael Flynn, per haver mantingut converses impròpies amb l'ambaixador rus a la capital nord-americana, Serguei Kislyak. A més, 'The New York Times' acaba de publicar noves revelacions sobre els contactes entre membres del seu equip electoral amb agents de la intel·ligència russa durant els mesos previs a les eleccions presidencials.

S'ESVAEIX L'EUFÒRIA A MOSCOU

Tot això ha desinflat considerablement el clima d'eufòria que es vivia a Moscou, i en particular entre l'elit política russa, després de la inesperada victòria de Trump en les presidencials. Alguns parlamentaris, que van rebre la victòria del magnat novaiorquès al novembre amb una forta ovació, comencen a expressar en públic els seus temors que l'acostament no es produeixi finalment. Konstantin Kosachev, president de la comissió d'Exteriors del Consell de la Federació, va valorar la renúncia de Flynn. "O  Trump està sent acorralat, o la russofòbia ja ha infectat aquest Gabinet", ha dit.

Notícies relacionades

Segons l'oposició russa, Flynn era l'artífex d'un projecte conegut com a 'grand bargain' (gran negociació), un realista intercanvi de concessions entre Moscou i Washington als escenaris on mantenen posicions enfrontades (Síria, Ucraïna) per rebaixar la tensió, que presumptament incloïa el reconeixement de 'zones d'influència'. No obstant, a Moscou, ningú està passant per alt la retòrica cada vegada més crítica de l'Administració Trump respecte al conflicte ucraïnès i la necessitat que Rússia es retiri de Crimea, cosa que contradiu les aspiracions de Moscou.