Manual per descobrir si una notícia és falsa

Comprovar si apareix en altres mitjans, si està firmada, si la web és coneguda són petits trucs per evitar difondre mentides

Manual per descobrir si una notícia és falsa

REUTERS / JONATHAN ERNST

3
Es llegeix en minuts

¿És un fenomen gaire estès?

Les notícies falses cada vegada són més comunes a les xarxes socials. Només cal mirar el nostre mur de Facebook 

i toparem amb notícies, compartides per amics, com sorprenents cures del càncer, avisos de noves i oneroses multes de les quals abans no teníem coneixement o de reactors nuclears a punt de caure al mar al Japó.

¿Què s'ha de fer en cas de dubte?

Nombrosos usuaris comparteixen aquestes notícies, moltes vegades sense ni tan sols llegir el contingut del text i quedant-se en el destacat o escandalós titular, amb la qual cosa contribueixen a viralitzar-lo. Davant d’aquesta situació, què s’hi pot fer. Per començar, no compartir-la. Després, unes petites pautes poden ajudar-nos a determinar si la notícia que tant ens ha sorprès és real o falsa.

¿Què es diu en els comentaris?

¿Sona la notícia massa alarmant? Desconfia’n i tot seguit baixa fins a mirar els comentaris dels usuaris. És possible que algun lector ja hagi alertat que el contingut és fals. Un altre mètode consisteix a fer una captura de pantalla de la foto que il·lustra la notícia i posar-la a Google imatges. Si apareix il·lustrant altres informacions, és possible que la notícia sigui falsa.

¿És un mitjà conegut?

Ens hem de fixar en quin mitjà de comunicació ha difós la notícia. Si es tracta d’una web que ens resulta totalment desconeguda, podem començar a sospitar-ne. Encara que això no és suficient per rebutjar-la. Per començar, hi ha webs poc conegudes que actuen amb rigor. I, en ocasions, els mitjans tradicionals difonen per error alguna d’aquestes informacions. 

¿Apareix en altres mitjans?

Una mesura útil és mirar en un buscador si la notícia ha sigut publicada en altres mitjans. En el competitiu món d’internet, els mitjans mai rebutgen informacions d’impacte que despertin interès. Si només apareix en una web possiblement és falsa i aquest mitjà és el que ha fabricat la informació. Si apareix a més webs però són desconegudes, possiblement tampoc és certa.

¿Quines notícies surten a la web?

El següent que hem de fer és entrar a la web que ha difós la notícia i veure com són les altres informacions que té penjades. Si totes tenen un to alarmista, si fomenten l’odi contra algun tipus de grup religiós o ètnic, o si totes semblen de broma és altament possible que la notícia sigui falsa. És important entrar a l’apartat ‘Sobre de’ i veure com es defineix.

¿Qui firma la informació?

Convé també mirar si la notícia va firmada. En cas negatiu, s’ha de sospitar, ja que les webs de notícies falses acostumen a no firmar les informacions que publiquen. Si està firmada, convé buscar el nom del periodista en un buscador d’internet i veure quines altres notícies ha escrit i si són versemblants o si, entre elles, n’hi ha alguna que hagi sigut descoberta com a falsa.

¿Quines fonts se citen al text?

Al llegir la notícia, és important fixar-se en quines són les fonts que sustenten la informació. ¿Són fonts oficials? ¿Són de persones amb nom i cognoms? ¿Són cites textuals?... Si no se cita cap font, una vegada més, se n’ha de desconfiar. Si s’hi citen fonts oficials, convé mirar en un buscador si aquestes fonts realment han dit això. Si només apareix en aquesta web, sospitós.

¿Com s’avisa que és falsa?

Notícies relacionades

En cas de tenir serioses sospites que es tracta d’una notícia falsa, algunes plataformes com Facebook permeten que l’usuari avisi d’aquest contingut. Es tracta d’obrir el quadro que hi ha al senyal de l’angle superior dret i fer clic a ‘reportar’. Facebook està desenvolupant una eina per filtrar les informacions que hagin sigut denunciades per usuaris.

¿Hi ha webs de verificació?

Hi ha webs especialitzades a descobrir notícies falses. Són webs en què els professionals investiguen si aquestes notícies són veritat. Inclouen un espai per posar les paraules clau d’aquella notícia. La web informa si se n’ha determinat la falsedat. La més prestigiosa és snopes.com. Al Perú, l’Equador i a l’Argentina hi ha webs que verifiquen si el que diuen els seus polítics és cert.