LA NOVA GUERRA FREDA

Blindats alemanys als boscos de Rukla

Un batalló d'un miler de soldats d'Alemanya, Holanda, Bèlgica i Noruega s'està desplegant a Lituània com a força de "dissuasió" davant Moscou

37198807 60

37198807 60 / PETRAS MALUKAS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La carretera es va estrenyent a mesura que el vehicle s’endinsa per un bucòlic i silenciós paisatge hivernal, format per àmplies planes nevades i densos boscos de bedolls. En un punt perdut de la ruta, a l’altura d’un petit poblat de 2.000 habitants anomenat Rukla, quan la calçada s’ha convertit en una angosta via que demana a crits una reparació i que quasi no permet el trànsit en totes dues direccions, el cotxe topa de morros literalment contra una enorme porta que dona accés a una base de l’Exèrcit lituà.

És aquí on s’està instal·lant l’EFP Lituània (sigles de Presència Avançada Millorada, en anglès), un dels quatre batallons que l’OTAN, en la cimera de Varsòvia del juliol passat, va decidir desplegar a les tres repúbliques bàltiques i a Polònia, davant les creixents tensions amb el Kremlin. Quan culmini la maniobra, la unitat estarà formada per un miler de soldats d’Alemanya, Holanda, Bèlgica i Noruega, i comptarà amb dos centenars de vehicles, incloent-hi 20 vehicles de combat d’infanteria (VCI) Marder i una pila de carros de combat Leopard. La presidenta lituana, Dalya Gribaskautyé, va donar la benvinguda al contingent en una cerimònia aquesta setmana.

A les veïnes Polònia, Estònia Letònia, similars batallons multinacionals encapçalats respectivament pels EUA, el Regne Unit i el Canadà, seguiran l’exemple de l’EFP Lituània, i es convertiran en el desplegament militar més important que té lloc al continent europeu des del final de la guerra freda amb l’URSS. Per mantenir el compromís aliat de no estacionar de forma permanent tropes en territori de l’antic Pacte de Varsòvia, contingut a l’Acta Fundacional OTAN-Rússia del 1997, les forces de l’Aliança Atlàntica s’aniran rellevant.

Un oponent molt superior    

Tenint en compte que a l’altre costat de la frontera, a Kaliningrad Bielorússia, Rússia hi acumula desenes de milers d’homes, ningú creu que quatre batallons i 4.000 soldats puguin impedir una eventual invasió en cas de produir-se. Segons assegura a EL PERIÓDICO el comandant de l’EFP Lituània, el tinent coronel alemany Christoph Huber, la maniobra constitueix «un potent símbol de la solidaritat que existeix a l’OTAN», i els homes que hi ha al seu comandament conformen una força de «dissuasió» per donar a entendre que Lituània és part de l’Aliança. I encara que l’oficial no l’esmenta pel seu nom, el destinatari del missatge és el Kremlin.

Notícies relacionades

El contingent coordinarà les seves activitats amb la brigada de l’Exèrcit lituà Iron Wolfs (Llops de Ferro). «Estarem molt ocupats; som el primer contingent de l’EFP Lituània i estem en fase de desenvolupament» per poder adequar les instal·lacions a les futures rotacions.

De moment, a l’interior de la base de Rukla, tot té un aspecte de provisionalitat; els barracons de la força multinacional i fins i tot el despatx del tinent coronel Huber traspuen temporalitat. Serà al maig, en què està prevista l’arribada dels soldats noruecs, quan el desplegament es donarà per conclòs.