LA SORTIDA DE LA UNIÓ EUROPEA

El Govern britànic traça una ruta cap al 'brexit' sense marxa enrere

Londres publica el 'llibre blanc' sobre la negociació i reafirma el pla de portar a terme una ruptura total amb la UE

mbenach37143239 an illustration shows the white paper setting out britain s 170202195132

mbenach37143239 an illustration shows the white paper setting out britain s 170202195132 / PETER NICHOLLS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic va publicar ahir el 'llibre blanc' sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, reafirmant-se en el seu pla de portar a terme una ruptura total amb la UE. La presentació es va produir un dia després de la votació històrica a la Cambra dels comuns del Parlament britànic, que va donar llum verda, per una amplíssima majoria (498 vots contra 114), a l’activació de l’article 50. El procés del 'brexit' ara ja no té marxa enrere. La sort està definitivament tirada.

    

L’esperat document, titulat 'Sortida de la Unió Europea del Regne Unit i nova aliança amb la Unió Europea', va venir a confirmar en essència el que va avançar fa una setmana a Lancaster House la mateixa Theresa May. Els seus propòsits van quedar resumits en 77 pàgines, amb 12 principis, confirmant que els britànics marxen no només de la Unió Europea. També deixen el mercat únic, la unió duanera i la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia. Control de la immigració, control de les fronteres i control de les lleis són les prioritats. Malgrat això, Londres aspira a conservar «el millor accés possible» al mercat europeu de 500 milions de consumidors.

    

A la Cambra dels comuns, el ministre per al brexit, Davis Davis, va declarar que «els 12 objectius només tenen una finalitat: una nova relació positiva i constructiva entre la Gran Bretanya i la Unió Europea que funcioni en interès mutu». Amb el triomfalisme habitual, va proclamar que «els millors dies encara han d’arribar». Davis fins i tot va suggerir que els britànics podrien retirar-se del banc europeu d’empremtes dactilars i mostres d’ADN, conegut com a Prum, un mitjà que serveix per identificar i perseguir delinqüents internacionals.

  

El document repeteix que «el Govern preferirà que no hi hagi acord a un mal acord. En qualsevol cas –afegeix– assegurarem que la nostra economia i altres funcions poden continuar, incloent-hi l’aprovació de la legislació necessària, per mitigar els efectes si finalment no s’arriba a un acord».

CRÍTIQUES LABORISTES

L’oposició laborista va acusar l’Executiu de «no aportar res» que faci pensar que hi hagi alguna mena de progrés. També van denunciar la incertesa que segueix pesant sobre el destí i els drets dels ciutadans de la Unió Europea que resideixen en territori britànic. El 'llibre blanc' es limita a indicar que el Regne Unit vol assegurar un acord amb els països europeus, «a la primera oportunitat», durant les converses formals. Arribar a aquest acord «no sembla impossible».

  

Notícies relacionades

 La presentació del 'llibre blanc' va coincidir amb una millora de les previsions econòmiques del Banc d’Anglaterra, malgrat la incertesa que genera el 'brexit'. El banc central, que en el passat va ser acusat pels partidaris de la sortida de la Unió Europea de fer prediccions negatives i derrotistes, va elevar l’increment del PIB del Regne Unit per a l’any 2017, de l’1,4% previst, al 2%. Alces també, encara que més suaus, en les prediccions per al 2018 (de l’1,5% a l’1,6%) i per al 2019 (de l’1,6% a l’1,7%). Les prediccions de la taxa d’atur per a d’aquí dos anys també milloren. La desocupació baixarà al 5%, enfront del 5,6% que s’havia estimat anteriorment. 

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha de decidir si pren mesures disciplinàries i destitueix 10 membres del seu equip (el gabinet a l’ombra). Ells i 37 diputats laboristes més van votar contra la llei que autoritza el 'brexit', desobeint   així les ordres de Corbyn. Dels 47 rebels, 20 són diputats per Londres, ciutat on la majoria va votar a favor de la permanència a la Unió Europea.