ESCÀNDOL EN LA CARRERA A L'ELISI

La candidatura de Fillon corre perill

La hipòtesi d'un pla B s'obre pas davant el temor que el 'Penelopegate' porti a la derrota de la dreta en les presidencials de França

El candidat denuncia un "intent de cop d'Estat institucional" i assegura que no es retirarà

undefined37128493 francois fillon  former french prime minister  member of the170201141401

undefined37128493 francois fillon former french prime minister member of the170201141401 / CHRISTIAN HARTMANN

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Acorralat per l’escàndol dels llocs de treball suposadament falsos de la seva dona i dels seus fills, François Fillon corre el perill de ser eliminat de la carrera a l’Elisi. Però no per la justícia, sinó pels seus propis companys de partit.

  

 L’ex primer ministre de Nicolas Sarkozy era fins fa poc el favorit per guanyar les eleccions presidencials el mes de maig vinent, però les sospites que ha pogut utilitzar fons públics per enriquir-se personalment han minat les seves possibilitats de victòria.

    

Els últims sondejos el situen amb només el 20% d’intenció de vot, darrere del centrista Emmanuel Macron. Fillon no passaria, per tant, a la segona volta, a la qual arribaria en primer lloc la ultradretana Marine Le Pen, amb un 27% dels vots, segons una enquesta d’Elabe.

PÀNIC EN ELS REPUBLICANS

Aquest poc afalagador escenari ha causat el pànic als republicans i ha trencat la unitat mostrada fins ara en la defensa de Fillon. Molts diputats demanen que es busqui una alternativa abans que sigui massa tard.

    

El primer a fer-ho davant de les càmeres ha sigut George Fenech, sarkozysta i antic jutge d’instrucció, que, comparant la situació amb l’orquestra del 'Titanic', ha proposat celebrar un consell nacional extraordinari del partit per prendre una decisió urgent.

    

Fillon va sorprendre el novembre passat al guanyar amb un contundent 66% dels vots les primàries de la dreta enfront d’Alain Juppé, que partia com a favorit. Però el resultat d’aquelles primàries avui està «caduc», segons el diputat Fenech.

  

La hipòtesi d’un pla B s’obre pas i les mirades tornen a dirigir-se a Juppé, que la setmana passada va deixar clar que no pensava postular-se com a recanvi d’urgència. El derrotat Juppé seria una opció versemblant si ell canvia d’opinió i si Fillon hi renuncia, una cosa que per ara no pensa fer. «Quan un decideix ser candidat no es queixa després de la violència dels atacs, s’accepten com a escòries del nostre sistema democràtic i s’afronten», va dir ahir en una cita amb emprenedors.

    

Hores abans, al seu quarter general de campanya de París, Fillon va denunciar ser víctima d’«un intent de cop d’Estat institucional» procedent de l’esquerra. Unes acusacions que el portaveu de l’Executiu socialista, Stephane Le Foll, va considerar «inacceptables».

    

Fillon va fer el comentari durant una reunió amb parlamentaris als quals va demanar «aguantar 15 dies», el temps que trigarà previsiblement la justícia a aclarir si la seva dona va treballar realment o no. Però molts diputats temen que en 15 dies el seu candidat sigui encara més feble i arruïni definitivament les possibilitats dels republicans de recuperar el poder.

Notícies relacionades

  

 Fa una setmana, el setmanari satíric 'Le Canard Enchaîné' va destapar que Penelope Fillon havia cobrat mig milió d’euros de diner públic per haver exercit durant vuit anys com a assistenta parlamentària del seu marit, una tasca que encara no s’ha pogut comprovar que exercís realment. Ahir, la mateixa publicació va oferir noves dades: Penelope va cobrar en realitat 831.440 euros bruts i va estar contractada durant 15 anys. A més, dos dels fills de la parella, Marie i Charles Fillon, també van ser assistents parlamentaris quan el seu pare era senador, i van rebre per això 83.735 euros entre el 2005 i el 2007.