Les crítiques mundials al decret de Trump revelen la seva primera crisi global

Líders mundials i institucions internacionals expressen la seva indignació

3
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

El decret de Donald Trump que veta l'entrada als EUA de ciutadans de set països majoritàriament musulmans -l'Iran, l'Iraq, Líbia, Somàlia, el Sudan, Síria i el Iemen- ha provocat la crítica de líders mundials i organitzacions internacionals. Trump encara la seva primera crisi global quan només fa una setmana que ha pres possessió del càrrec de president.

IRAN

La decisió de Trump constitueix una "discriminació col·lectiva" i serà rebuda com "un gran regal pels extremistes i els seus protectors". Són paraules del cap de la diplomàcia iraniana, Mohammad Javad Zarif, que, a través del seu compte de Twitter, afegeix: "Ajuda els terroristes a reclutar adeptes a l'augmentar la bretxa oberta per demagogs extremistes". L'Iran ha decidit aplicar la reciprocitat de la mesura -el veto a l'entrada de ciutadans nord-americans- i ha protestat davant l'ambaixador suís, que representa els interessos nord-americans a l'Iran.

 SUDAN

El ministre d'Exteriors sudanès ha criticat el decret del president dels EUA després de l'aixecament "històric", el 13 de gener, de sancions econòmiques imposades pels EUA al Sudan.

IEMEN

El 'Govern' de la rebel·lió xiïta no reconegut per la comunitat internacional considera que és "il·legal i il·legítim" classificar el Iemen i els seus ciutadans com a font de terrorisme i extremisme".

LLIGA ÀRAB

El cap de la Lliga ÀrabAhmad abul-Gheit, ha reconegut estar "molt preocupat" pel decret de Trump.

UNIÓ DE NACIONS SUD-AMERICANES (Unasur)

A punt d'abandonar el càrrec, el secretari general de la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur), Ernesto Samper, assegura que Amèrica Llatina camina cap a "una integració més gran" per fer front a l'"amenaça" que suposa la política migratòria dels EUA.

INDONÈSIA

El país que compta amb el nombre més alt de musulmans del món expressa el seu "profund rebuig" al decret del president nord-americà.

UNIÓ EUROPEA

Davant el flagrant silenci de la UE, només la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, hi ha fet una tímida referència, sense ni esmentar Trump. En un text fet públic diumenge sobre els immigrants, Mogherini diu que "tothom es mereix respecte" per sobre de la seva fe.

ALEMANYA

La cancellera Angela Merkel ha rebutjat el decret al considerar que "no està justificat" estendre una "sospita generalitzada" de les persones en funció del seu origen o creença.

FRANÇA

El president francès, Françoise Hollande, va alertar Trump en una entrevista telefònica dissabte sobre el perill de "replegar-se en si mateix" i va apel·lar al respecte dels principis de l'acollida de refugiats.

REGNE UNIT

"No estem d'acord amb aquest enfocament", va afirmar diumenge un portaveu de la primera ministra, Theresa May. May va evitar en un primer moment criticar la iniciativa nord-americana quan un parlamentari conservador del seu partit, nascut a l'Iraq, va anunciar que ara no es podia traslladar als EUA.

ITÀLIA

El cap del Govern italià, Paolo Gentiloni, va assegurar a través de Twitter que "Itàlia continua arrelada als seus valors".

BÈLGICA

"Estem en desacord amb la prohibició de l'accés al territori dels EUA per a set països musulmans", va declarar diumenge el portaveu del primer ministre, Charles Michael.

HOLANDA

El primer ministre holandès, Mark Rutte, va argumentar el seu rebuig en un comunicat: "Som conscients de la possibilitat que terroristes potencials poden abusar dels protocols d'asil, i els serveis de seguretat tenen, en aquest sentit, una tasca important". "En aquest context -afegeix-, deplorem i rebutgem la prohibició de viatjar als EUA per als ciutadans de set països musulmans".

SUÏSSA

Notícies relacionades

El ministre d'Exteriors suís, Didier Burkhalter, va deixar constància, a través de Facebook, que el decret de Trump és "profundament rebutjable", ja que "potencia el desafiament i les tensions entre els individus".

CANADÀ

"Als que fugen de la persecució, el terror i la guerra, sapigueu que el Canadà us acollirà amb independència de la vostra fe", va tuitejar dissabte el primer ministre canadenc, Justin Treadeau