Duterte suspèn la seva guerra contra la droga després de l'assassinat d'un empresari coreà

La víctima va ser segrestada per un grup de policies que van reclamar un rescat a la família

zentauroepp37099556 frm02  manila  philippines   30 01 2017   a handout picture 170130162314

zentauroepp37099556 frm02 manila philippines 30 01 2017 a handout picture 170130162314 / ACE MORANDANTE PPD HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els presumptes narcotraficants i drogoaddictes filipins tindran un temps de descans. El president del país, Rodrigo Duterte, ha suspès indefinidament la seva icònica lluita contra la droga mentre purga els cossos policials. Al darrere hi ha l’assassinat d’un empresari sud-coreà que ha fet avergonyir el president, la policia i tot el país. També va apuntalar les sospites que en nom de la guerra contra la droga se succeeixen extorsions i altres crims.

«Després d’aquest sòrdid incident, deixeu-me que reorganitzi el sistema. Els meus enemics aquí són els policies que cometen crims», va afirmar Duterte després de reunir-se amb la cúpula dels cossos de seguretat. «Dissoldrem totes les unitats antidroga de la policia», va anunciar ahir el mediàtic cap policial, Ronald de la Rosa, la dimissió del qual va ser  rebutjada pel president. Duterte ha admès que el 40% dels agents policials cometen il·legalitats i que el cos és «corrupte fins al moll de l’os».

ENVIAR-LOS A LES ZONES MÉS DURES

Les mesures urgents inclouen l’elaboració d’una llista de policies amb antecedents i el seu enviament a les convulses zones del sud i farcides de terroristes. «La neteja és fàcil. Tot el que hem de fer és mirar qui té antecedents, especialment d’extorsió, i recol·locar-los», va detallar.

Notícies relacionades

Les organitzacions de drets humans, la UE i els Estats Units s’han escandalitzat per aquesta campanya que ha deixat 7.000 suposats narcotraficants i drogoaddictes morts. Un terç de les morts van tenir lloc en operacions policials. Manila nega execucions extrajudicials i apunta a trets en defensa pròpia. Duterte ha menyspreat les crítiques, ha ignorat «foteses» com la protecció dels drets humans, ha enviat «a l’infern» l’anterior president nord-americà, Barack Obama, i ha defensat la policia en la massacre de tot aquell que llunyanament semblés un traficant. 

SEGRESTOS POLICIALS

Duterte també va subratllar des del primer dia la necessitat d’acabar amb la corrupció policial. El missatge sembla diàfan: està permès matar, però no extorsionar. L’assumpte de l’empresari sud-coreà era, des d’aquesta perspectiva, indefensable. Jee Ick Joo va ser tret de casa per una patrulla de la policia antidroga amb una ordre d’arrest falsa, portat a la seu central i acusat de narcotraficant. La finalitat era demanar un rescat. Els segrestadors van aconseguir de la seva família 100.000 euros i van demanar un altre pagament malgrat que ja l’havien matat el primer dia. Van cremar el seu cadàver i van llançar les cendres pel vàter.