ATEMPTAT AL CANADÀ

Un detingut per l'atac contra la mesquita de Quebec en què van morir sis persones

El primer ministre del Canadà condemna l'"atemptat terrorista" i es reafirma en la seva defensa de la diversitat i la tolerància

La policia, que inicialment va arrestar dos sospitosos, s'inclina per atribuir l'acció a un 'llop solitari'

ATLAS VIDEO

Un detingut per l'atac contra la mesquita de Quebec en què van morir sis persones
Alexandre Bissonnette is escorted to a van after appearing in court for Sunday’s deadly shooting at a mosque, Monday, Jan. 30, 2017, in Quebec City. The French Canadian suspect known for his far-right, nationalist views was charged Monday with six counts of first-degree murder and five counts of attempted murder in the shooting rampage at the Quebec City mosque that Canada’s prime minister called an act of terrorism again Muslims. (Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP)
Almenys 6 morts en latac contra una mesquita a Quebec

/

4
Es llegeix en minuts

La policia del Canadà, un país divers i multicultural que ahir es va llevar commocionat per la tragèdia, intenta encara aclarir les motivacions que van portar un o dos joves canadencs a obrir foc en una mesquita de la ciutat del Quebec i matar sis persones i ferir-ne vuit, en un dels pitjors atacs contra la comunitat musulmana comesos fins ara en un país occidental.

Diumenge a la nit, segons el relat inicial, dos desconeguts van irrompre en un centre islàmic local i van disparar contra els fidels que estaven resant. La policia va detenir poc després dos sospitosos, però no va voler donar més detalls de la investigació. Tot el país, no obstant, va considerar el tiroteig un acte terrorista. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va condemnar sense embuts l’atac i el va qualificar d’«atemptat terrorista contra musulmans en un centre de culte i refugi».

Segons diversos testimonis, dos desconeguts van entrar al Centre Cultural Islàmic del Quebec, situat al barri de Ste-Foy, en el moment en què unes 40 persones participaven en l’últim res del dia, i van començar a disparar abans de sortir fugint. La policia va acudir ràpidament al lloc dels fets i va arrestar dos sospitosos. Un era als voltants i l’altre es va entregar una hora després. Alguns testimonis van parlar inicialment de tres assaltants, però la policia va afirmar que només eren dos, d’entre 25 i 30 anys, tot i que no va voler confirmar la seva identitat. Segons mitjans locals, es tracta d’Alexandre Bissonette, un estudiant de Ciències Polítiques de la Universitat Laval, i Mohamed Khadir, també estudiant, d’origen marroquí. Després de ser interrogats, Khadir va quedar en llibertat en qualitat de «testimoni», mentre que Bissonette va ser considerat l’únic sospitós.

L'AUTOR, ESTUDIANT D'IDEES ULTRES

Després de declarar davant el jutge, Bissonete, de 27 anys, ha sigut acusat de sis càrrecs d'homicidi. El jove estudia Ciències Polítiques a la Universitat Laval, situada molt a prop de la mesquita atacada. D'idees nacionalistes, Bissonete era conegut a les xarxes socials, a la universitat i en cercles activistes del Quebec com a admirador de la dirigent d'ultradreta francesa Marine Le Pen

El grup 'Welcome to Refugees - Quebec City' assegurava a Facebook que Bissonnette era "conegut per les seves posicions favorables a Le Pen i el seu antifeminisme". El perfil de Facebook del jove mostra que aquest tenia varietat d'interessos. Així, indica que li agrada Le Pen, Donald Trump, el partit independentista Partit Quebequès i també el partit canadenc d'esquerres Nou Partit Democràtic. L'Exèrcit d'Israel, la cantant Katy Perry o el grup de heavy metal Megadeth són altres dels seus interessos.

"El descriuria com a xenòfob. No vaig pensar que fos racista", deia Vincent Boissoneault, estudiant de la Universitat Laval que xocava amb Bissonnete en discussions sobre els refugiats i les polítiques de Le Pen i Trump. A la universitat, descriuen l'acusat per l'atac a la mesquita com un jove solitari, sense amics i inseparable del seu germà bessó. "És un gran lector, sabia molt d'història, de política i de temes d'actualitat", recordava Simon de Billy, un company d'escola.

DOBLE NACIONALITAT

«Hi ha confirmats sis víctimes mortals d’entre 35 i 70 anys», explicava de matinada la portaveu de la policia del Quebec, Christine Coulombe. Vuit persones van resultar ferides –cinc de les quals estaven ahir en estat crític– i 39 en van sortir il·leses. Els sis morts són tots canadencs amb doble nacionalitat, va indicar el vicepresident del Centre Cultural Islàmic del Quebec, Mohamed Labidi. «Hi ha dos marroquins, un o dos algerians, un tunisià i potser dos subsaharians», va declarar Labidi. «Tots eren quebequesos, tots eren canadencs», va insistir.

L’atemptat es produeix en plena controvèrsia mundial pel veto del president Donald Trump a l’entrada als EUA de refugiats i immigrants de set països musulmans, i un dia després que Trudeau intervingués en la polèmica afirmant a Twitter que al Canadà els immigrants són benvinguts.

DIVERSITAT I TOLERÀNCIA

Notícies relacionades

l primer ministre, que va rebre el condol de Trump, va emetre un comunicat en què, després de condemnar l’atemptat i mostrar el seu condol a les famílies, es va reafirmar en les seves posicions. «Mentre les autoritats investiguen, és descoratjador veure aquesta violència sense sentit. La diversitat és la nostra fortalesa i la tolerància religiosa és un valor que com a canadencs valorem profundament», va subratllar Trudeau. «Els canadencs musulmans són part important del nostre país i aquests actes sense sentit no hi tenen cabuda», va afegir.

En la mateixa línia, el primer ministre del Quebec, Philippe Couillard, va enviar un missatge a la comunitat musulmana: «Estem amb vosaltres. Sou a casa», va dir abans d’anunciar que incrementarà la seguretat a les mesquites del Quebec i Mont-real. Els missatges de Trudeau i Couillard, no obstant, no van evitar el sentiment de por entre la comunitat musulmana. «No estem segurs aquí», deia Mohammed Oudghiri, habitual de la mesquita atacada, encara que el diumenge no era al temple en el moment de l’atemptat.