Les mesures de Trump impedeixen entrar als EUA els primers immigrants i refugiats

Hi ha hagut detencions en aeroports nord-americans i s'ha impedit viatjar fins a ciutats dels Estats Units des de tercers països

zentauroepp37069948 jlx03  new york  united states   27 01 2017   people listen 170128141135

zentauroepp37069948 jlx03 new york united states 27 01 2017 people listen 170128141135 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Desenes de ciutadans dels països als nacionals dels quals el president dels EUA, Donald Trump, ha vetat l'entrada estan sent impedits de pujar als avions i bloquejats en fronteres. Cinc passatgers de nacionalitat iraquiana i un altre amb passaport iemenita s'han convertit en les primeres víctimes de les draconianes mesures decretades pel president, que penalitzen de manera especial els ciutadans de set països de majoria musulmana. 'The New York Times' informa a més que han sigut detinguts també refugiats després d'arribar a aeroports nord-americans. 

Els sis passatgers no han pogut agafar el vol d'EgyptAir del Caire a Nova York, segons ha informat a l'agència Reuters fonts de l'aeroport cairota. Els viatgers es trobaven en trànsit, procedents dels seus respectius països i disposaven de visa per ingressar als EUA.

La companyia KLM ha informat que ha impedit viatjar als seus avions amb destí als EUA set persones, als quals se'ls ha ofert un bitllet de tornada als seus països.

Segons France Press, desenes d'iranians han vist els seus bitllets anul·lats per viatjar als EUA. Una iraniana, estudiant universitària a Califòrnia, que havia de tornar el 4 de febrer als EUA, ha vist com Tukish Airlines, la companyia en què volava, "ha anul·lat el bitllet". "He contactat amb la meva universitat i m'han reconegut sorpresos".

El Govern de l'Iran ha respost al veto als seus ciutadans anunciant una prohibició d'entrada al seu territori als nord-americans. "La República Islàmica de l'Iran, respectant el poble nord-americà i per defensar els drets dels seus ciutadans, ha decidit aplicar la reciprocitat després de la decisió insultant dels EUA respecte als ciutadans iranians durant el temps que duri aquesta mesura", ha afirmat el ministeri en un comunicat.

Les mesures anunciades per Trump divendres han creat "inquietud" en els governs de França i Alemanya. El ministre d'Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, preguntat sobre les restriccions imposades per Trump,  ha dit que es tracta de "decisions que no fan més que inquietar-nos".

VALORS I INTERESSOS

Notícies relacionades

"Però hi ha moltes altres coses més que ens inquieten", ha afegit Ayrault en una roda de premsa oferta juntament amb el seu homòleg alemany, Sigmar Gabriel. "Contactarem amb el nostre col·lega nord-americà Rex Tillerson quan sigui nomenat secretari d'Estat (encara no ha sigut confirmat pel Senat) per discutir punt per punt i tenir una relació clara", ha dit.

Ayrault ha assenyalat que es mantindran "ferms per defensar les nostres conviccions, els nostres valors, la nostra visió del món, els nostres interessos, francesos, alemanys i europeus". "Acollir els refugiats que fugen de la guerra forma part dels nostres deures", ha afegit.