REGNE UNIT

La lluita perquè les dones no estiguin obligades a portar talons arriba a Westminster

Nicola Thorp treballava com a recepcionista a Londres quan va ser enviada a casa per negar-se a portar sabates de taló

El Parlament britànic legislarà contra l'obligació de portar sabates altes després que la petició de Thorp aconseguís 152.000 firmes

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA GONZÁLEZ / BARCELONA

«Et poses talons o te’n vas a casa». Així de clar l’hi van posar a Nicola Thorp, una jove anglesa que va ser suspesa sense sou per negar-se a portar talons al seu lloc de treball. Nicola Thorp, que treballava de recepcionista per a la prestigiosa empresa financera britànica PwC, li va demanar al seu cap que li permetés desenvolupar les seves funcions laborals amb sabata plana, però, sense oferir-li cap argument, aquest s’hi va negar. «Quan li vaig preguntar al meu cap si em podia posar les sabates planes em va contestar dient: ‘¿Quina classe de noia no pot usar talons?’ I va seguir dient-me que estava sent patètica », va dir la noia.

  

 L’empresa de treball temporal que l’havia contractat, Portico, va assenyalar després de l’incident que imposar «unes pautes d’aparença» és una pràctica comuna en el sector per assegurar que les persones que treballen de cara al públic «tinguin una bona presència i donin davant el client una bona imatge de marca». Entre altres coses, l’empresa exigia a les seves empleades «usar sabates amb talons d’entre 5 i 10 centímetres d’altura en tot moment, maquillatge i tornar-se’l a aplicar regularment, i mitges, però no opaques».

    

La dona, de 27 anys, es va queixar que als seus col·legues masculins ningú els demanava res de semblant i va destacar que des del seu primer dia com a recepcionista va manifestar els seus problemes per treballar a jornada completa amb talons alts, però no li va servir de res. Després d’aquest incident, ocorregut el desembre del 2015, i després de parlar amb els seus amics, va decidir publicar a Facebook el que li havia passat a PwC, i va ser llavors quan es va adonar que hi havia moltes més dones que havien passat per una situació similar. Poc després, Thorp va iniciar una campanya en què va sol·licitar que es prohibís obligar les dones a portar talons als seus llocs de treball.

  

 «Encara és legal al Regne Unit per a una empresa exigir als membres del personal que portin talons contra la seva voluntat. Els actuals codis de vestimenta formal són antiquats i sexistes», deia la petició 'on line' de Thorp. Després de sis mesos activa, la petició va aconseguir 152.420 firmes. Ara alguns diputats britànics han instat el Parlament a recuperar el debat sobre els codis de vestimenta a les empreses per assegurar el compliment del Decret d’Igualtat del 2010 que, asseguren, encara no s’està aplicant plenament. «Això pot ha-

ver començat amb un parell de talons, però el que ha revelat sobre la discriminació al Regne Unit és vital», va assegurar Thorp sobre la seva petició. 

Notícies relacionades

    

Com a conseqüència d’haver superat el llindar de les 100.000 firmes, la petició de legislació sobre les obligacions pel que fa als codis de vestimenta a les empreses serà debatuda el dia 6 de març vinent al Parlament britànic.