La dona de Fillon va cobrar 500.000 euros com a assistenta parlamentària del seu marit

L'escàndol danya la imatge d'honestedat de què presumeix l'ex primer ministre i candidat conservador a l'Elisi

La Fiscalia financera obre una investigació per saber si Penelope Fillon es va beneficiar d'una feina fictícia

zentauroepp37033627 file photo   french politician francois fillon  member of th170125121944

zentauroepp37033627 file photo french politician francois fillon member of th170125121944 / CHARLES PLATIAU

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

El candidat conservador a la presidència francesa, Fran-çois Fillon, que ha fet de la seva trajectòria política irreprotxable una senya d’identitat, es va veure ahir esquitxat per un escàndol que afecta la seva dona, Penelope Fillon. Discreta i poc exposada als mitjans, la dona del líder d’Els Republicans ha cobrat 500.000 euros bruts en vuit anys com a assistent parlamentària del seu marit, segons revela el setmanari satíric Le Canard Enchaîné. No obstant, pocs recorden haver-la vist als passadissos de l’Assemblea Nacional.

Encara que criticable des d’un punt de vista ètic, no és il·legal que els diputats contractin familiars com a col·laboradors, sempre que es tracti de feines reals i no fictícies, que és el que sembla desprendre’s de la informació destapada pel setmanari. La fiscalia financera ha obert una investigació per saber si es tracta d’una feina simulada i si s’ha pogut cometre un delicte de desviament de fons públics.

A Penelope Fillon, gal·lesa de 60 anys i advocada de formació, no se li coneixia fins al 2014 –quan va ser nomenada consellera municipal de Solesmes, a la regió del Loira– més activitat que la dedicació a la seva nombrosa família. La parella, que es va casar el 1980, té cinc fills.

AL MARGE

És també coneguda per mantenir-se al marge dels assumptes polítics del seu marit, diputat a l’Assemblea Nacional des del 1981, i, de fet, una antiga col·laboradora de Fillon a la Cambra baixa ha assenyalat a Le Canard Enchaîné que «mai ha treballat amb ella». No obstant va ser remunerada entre el 1998 i el 2002 pel seu marit, quan aquest era diputat del departament de Sarthe, amb uns diners procedents del pressupost destinat a diputats i senadors.

A partir del 2002, data en què François Fillon va entrar al Govern, la seva dona va seguir cobrant entre 6.900 i 7.900 euros mensuals com a col·laboradora de Marc Joulaud, substitut de Fillon a l’Assemblea. I el 2012, quan Fillon es va convertir en diputat per París després d’haver passat cinc anys com a primer ministre de Nicolas Sarkozy, Penelope Fillon va cobrar de les arques parlamentàries almenys durant sis mesos.

A més, del maig del 2012 al desembre del 2013, la dona del candidat presidencial va figurar com a assalariada a La Revista dels Dos Mons, propietat d’un amic del seu marit, Marc Ladreit de Lacharrière. El seu sou va ser d’uns 5.000 euros bruts al mes.

El director de la publicació, Michel Crépu, està més que sorprès. «Mai m’he trobat amb Penelope Fillon i no l’he vist mai a les oficines de la revista», ha assenyalat a Le Canard Enchaîné després de precisar que va poder escriure dues o tres crítiques literàries.

Notícies relacionades

Sense negar els fets, al cercle de Fillon intenten limitar el dany que l’escàndol pot fer-li al seu candidat, a qui totes les enquestes donen com a principal rival de la ultradretana Marine Le Pen el pròxim 7 de maig a la segona volta de les eleccions presidencials. «Sí, madame Fillon ha sigut col·laboradora de François Fillon; sí, ha treballat per a La Revista dels Dos Mons i sí, és freqüent que les parelles dels parlamentaris siguin els seus col·laboradors, tant a l’esquerra com a la dreta», ha declarat a Le Monde un pròxim de Fillon.

«Madame Fillon ha fet estudis de Dret i literatura i sempre ha treballat a l’ombra, perquè no és el seu estil destacar», argumenta l’entorn del candidat. No obstant, molts dirigents del partit comencen a preocupar-se pel cop. «Sincerament, això li farà mal. Trenca la seva imatge. És un mal assumpte», confessava un dirigent d’Els Republicans. «Podria marcar un abans i un després, podria convertir-se en un Fillongate», comentava un altre representant conservador.