LA PRESIDÈNCIA DE TRUMP

El Senat dels EUA confirma Mike Pompeo com a director de la CIA

El dirigent de l'ala dura republicana haurà de llimar les asprors a l'agència després de l'escàndol de l'espionatge rus

El Senat dels EUA confirma Mike Pompeo com a director de la CIA

ALEX WONG (AFP)

1
Es llegeix en minuts

El Senat dels Estats Units ha confirmat el congressista per Kansas Mike Pompeo com a pròxim director de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) a l'Administració del president Donald Trump, en substitució de John Brennan. Pompeo, a qui Trump va designar el novembre passat, serà l'encarregat de llimar les asprors entre el Govern de Trump i l'agència d'intel·ligència, que va revelar en els últims mesos la presumpta participació del Kremlin en els resultats electorals per afavorir el magnat.

Pompeo, de 53 anys, afí al Tea Party, s'alinea amb la tendència més dura del Partit Republicà. Té àmplia experiència en assumptes d'intel·ligència, de seguretat nacional i militars i s'ha destacat pel seu rebuig de l'acord nuclear amb l'Iran. El dirigent no ha trobat gaire oposició en el seu procés de confirmació a la Cambra alta, al contrari que altres nominats del multimilionari, que, com l'antic CEO d'ExxonMobil Rex W. Tillerson, han generat més dubtes entre la pròpia bancada republicana.

Els republicans del Senat esperaven votar la nominació de Pompeo divendres passat, després de la presa de possessió de Trump, però els demòcrates van aconseguir endarrerir-ho per obrir el debat. Els senadors demòcrates Ron Wyden (Oregon), Richard Blumenthal (Connecticut) i Patrick Leahy (Vermont) s'havien oposat al que han considerat una "confirmació precipitada" i han exigit més temps perquè la nominació de Pompeo fos "examinada, qüestionada i debatuda", però només la van aconseguir dilatar fins a aquest dilluns.

Pompeo agafarà el timó de l'agència d'espionatge més important del país en un moment crític per a la seguretat nacional dels Estats Units, quan la intel·ligència, tradicionalment un tema no partidista, ha sigut llançada a l'arena política amb l'aparició de les filtracions russes.

Notícies relacionades

El senador per Vermont Bernie Sanders també es va manifestar en contra de la nominació de Pompeo, sobretot pel seu suport a l'espionatge massiu de les agències nord-americanes sense preservar la privacitat dels ciutadans a través dels seus comptes digitals.

El fins ara congressista per Kansas s'encarregarà de la intel·ligència nord-americana mentre augmenten els problemes de seguretat cibernètica, l'ambició nuclear de Corea del Nord i l'amenaça terrorista de l'Estat Islàmic (EI).