CONCÍS COMUNICAT OFICIAL

Dimiteix el cònsol de Mèxic a Barcelona, implicat en un cas de medecines falses

Fidel Herrera i el seu successor com a governador de Veracruz van subministrar presumptament medicaments falsos en tractaments de quimioteràpia per a nens amb càncer

mbenach31477707 fidel herrera170122183628

mbenach31477707 fidel herrera170122183628

2
Es llegeix en minuts

El controvertit cònsol de Mèxic a Barcelona, Fidel Herrera Beltrán, que recentment va ser acusat de subministrar medicaments falsos a pacients de càncer quan era governador de Veracruz, ha presentat la renúncia irrevocable, segons va informar ahir la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) de Mèxic.

L’exgovernador s’havia fet càrrec del consolat el 19 d’octubre del 2015. El 17 de gener passat, l’actual governador de l’estat oriental de Veracruz, Miguel Ángel Yunes, va denunciar que els seus antecessors Herrera i Javier Duarte, aquest últim pròfug de la justícia, van comprar i van subministrar fàrmacs falsos en tractaments de quimioteràpia a nens amb càncer. En una entrevista radiofònica, Yunes va revelar que les compres van començar durant el govern d’Herrera (2004-2010) i es van descobrir amb Duarte (2010-2016), que va mantenir la pràctica.

«Ja tenim resultats d’un laboratori que va assenyalar que el medicament que s’administrava a nens no era realment un medicament, sinó que era pràcticament aigua destil·lada», va afirmar Yunes, que va qualificar l’acció d’«atemptat» contra la vida dels menors i els malalts de càncer i va anunciar que una vegada acabades totes les anàlisis es presentaran les querelles corresponents.

L’actual governador de Veracruz va revelar que els materials falsos es van detectar per primera vegada el juliol del 2010, quan Herrera era governador, i que amb Duarte es van continuar comprant a tres laboratoris vinculats al diputat federal Jorge Carvallo, del Partit Revolucionari Institucional (PRI). Yunes va precisar que només una d’aquestes tres empreses va facturar del 2007 al 2013 cinc milions de dòlars.

El governador va anunciar denúncies penals contra Herrera i Duarte, que l’any passat va demanar abandonar el càrrec i després va fugir de la justícia per no afrontar les acusacions de delinqüència organitzada i rentat de diners. Duarte va ser expulsat l’octubre del 2016 del PRI, agrupació a la qual pertany el president mexicà, Enrique Peña Nieto, i en què també milita Herrera.

NOMENAMENT POLÈMIC

Notícies relacionades

El nomenament d’Herrera com a cònsol a Barcelona, eludint l’aprovació del Senat, va causar indignació entre la colònia mexicana a Catalunya, ja que va abandonar Mèxic sota acusacions de tenir vincles amb el narcotràfic i deixant Veracruz amb un deute públic de gairebé 600 milions d’euros. La revista 'Forbes' va arribar a qualificar-lo com una de les «10 persones més corruptes de Mèxic».

Es va acomiadar emparat per una agència il·legal que va tractar de rentar la seva imatge i atacar els seus enemics a la televisió i a les xarxes socials. En la memòria popular queda el rastre de sang i l’auge dels segrestos i extorsions que van esquitxar el seu mandat, sobretot al port que comparteix nom amb aquest estat oriental, punt estratègic en el tràfic de cocaïna i drogues sintètiques als Estats Units i Europa.