'El Chapo' Guzmán, acusat de 17 delictes, pot ser condemnat a cadena perpètua

El narcotraficant mexicà compareix davant un jutge de Nova York després de ser extradit als EUA

chapo2

chapo2
Enmig d’un impressionant dispositiu de seguretat, ’El Chapo’ és conduït a la terminal aeroportuària nord-americana. 

/

1
Es llegeix en minuts

El narcotraficant mexicà Joaquín el Chapo Guzmán va comparèixer ahir davant un jutge de Nova York després de la seva sobtada extradició des de Mèxic la nit del dia anterior. El Chapo, de 59 anys, haurà de respondre per 17 delictes i, si és declarat culpable, pot ser condemnat a cadena perpètua, van informar fonts oficials.

    Autoritats fiscals dels Estats Units van anunciar en roda de premsa que, encara que el que va ser totpoderós capo del càrtel de Sinaloa era perseguit per la justícia de sis estats, l’acusació formal serà portada en conjunt per fiscalies federals de Nova York i de Miami. Entre els càrrecs figuren assassinats, segrestos, tràfic de drogues i rentat de diners. El fiscal del Districte Est de Nova York, Robert Capers, ha indicat que el judici es pot prolongar diverses setmanes i ha aclarit que, d’acord amb el que es va acordar amb el Govern de Mèxic, queda exclosa la possibilitat d’aplicar al Chapo la pena de mort.

    «Les autoritats han assenyalat que desconeixen encara si el Chapo cooperarà amb les autoritats o proporcionarà informació sobre la causa, actitud que haurà de decidir juntament amb els seus advocats.

EXTRADICIÓ INESPERADA / El vicefiscal general adjunt dels EUA, Kenneth Blanco, ha confirmat que les autoritats nord-americanes van ser informades el mateix dijous de la intenció de Mèxic d’extradir el Chapo, encara que tenien preparat des d’abans l’operatiu per al trasllat. 

Notícies relacionades

    Davant preguntes sobre el moment elegit, l’última nit amb Barack Obama a la Casa Blanca i hores abans que assumís la presidència Donald Trump, Capers ha respost que no volia entrar en «especulacions» en aquest sentit.

    Ángel Meléndez, agent especial del Departament de Seguretat Nacional dels EUA, ha dit que dijous a la nit, quan el Chapo era traslladat a Nova York, «tenia cara de perplexitat i de sorpresa». «No es construirà cap túnel que condueixi al seu lavabo. En aquesta ciutat no hi ha túnel que valgui», ha recalcat Meléndez, al referir-se a les dues espectaculars fugues de presons mexicanes de Guzmán. H