Detingut a Barcelona un presumpte 'hacker' rus a petició de l'FBI

Stanislav Lisov, pres a Brians, va venir a Espanya a passar unes vacances a la costa de Tarragona

L'arrest es produeix en plena polèmica als EUA sobre el pirateig al Partit Demòcrata organitzat des de Rússia

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Diversos mitjans de comunicació de Moscou han informat aquest dijous de la detenció a Barcelona de Stanislav Lisov, un expert informàtic requerit per la Interpol i l'FBI nord-americà. L'arrest va tenir lloc el 13 de gener a l'aeroport del Prat i ha sigut confirmat per l'ambaixada russa a Espanya.

Segons ha declarat Daria Lisova, la dona del detingut, a la cadena governamental RT, el seu marit va ser informat en el moment de l'arrest que estava en situació de recerca i captura per l'FBI nord-americà i la Interpol. "Vam ser detinguts a l'aeroport de Barcelona, quan vam anar a tornar un cotxe llogat i volar cap a Lió, per continuar el nostre viatge i visitar uns amics", ha continuat. "En el moment en què baixàvem del cotxe, dos policies ens van ensenyar les plaques i van dir que detenien el meu marit", ha assenyalat.   

Els agents de seguida van requisar el telèfon, l'agenda i la tauleta de Lisov. L'expert informàtic està reclòs a la presó de Brians, a prop de Martorell, segons la seva dona, que tem que el seu marit sigui extradit als EUA.

SENSE COMENTARIS DELS EUA

De moment, el Departament d'Estat nord-americà no ha comentat la notícia. La detenció ha sigut confirmada per l'Ambaixada de Rússia a Espanya, que, segons ha assegurat en un comunicat, està "protegint els interessos del ciutadà rus i donant-li tota l'assistència consular".

Notícies relacionades

La detenció pot enrarir les relacions entre Moscou i Madrid, que ja van patir un revés arran de la fallida escala de vaixells militars russos a Ceuta que es dirigien a participar en el setge a Alep. La cadena RT ha encapçalat la notícia amb un dur titular: "¿A la caça dels 'hackers' russos? Espanya deté un programador de vacances 'a petició de l'FBI". Espanya pertany al grup de països occidentals defensors d'aixecar com més aviat millor les sancions a Moscou arran de la guerra a Ucraïna, en contrast amb estats com França o Alemanya, que consideren que no hi ha hagut prou avanços en la implementació dels acords de Minsk, firmats el 2015.       

El Ministeri d'Exteriors rus ha criticat amb duresa l'arrest i ha acusat Washington d'organitzar una "caça de l'home" de ciutadans russos al voltant del món. Lisov treballa com a especialista informàtic a la ciutat de Taganrog, a la riba del mar Negre. La detenció es produeix en plena polèmica sobre el presumpte pirateig i filtració de correus confidencials del Partit Demòcrata nord-americà per part de pirates russos coordinats per l'Estat rus, segons la intel·ligència nord-americana.