La Comissió Europea reclama als governs solucions davant el drama dels refugiats per l'onada de fred

El comissari d'Immigració, Dimitrios Avramopoulos, visita l'illa de Lesbos, a l'Egeu

El fred martiritza els refugiats a Sèrbia. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Cooperants i diverses organitzacions de les Nacions Unides fa setmanes que denuncien la situació en què malviuen els refugiats a les illes gregues de l'Egeu a causa de les baixes temperatures i un fred que ja ha causat víctimes mortals. Fa deu dies la Comissió Europea qualificava d'“insostenible” la situació i aquest dimecres el comissari d'Immigració, Dimitrios Avramopoulos, ho ha comprovat directament. “Hem de trobar solucions avui, ni demà ni la setmana que ve, avui”, ha advertit durant una visita a l'illa de Lesbos.

Avramopoulos, de nacionalitat grega, diu que tots els europeus, els grecs inclosos, tenen “l'imperatiu humanitari” d'alleujar la situació que hi ha a les illes de l'Egeu. “No pot ser que es deixi els refugiats a la intempèrie al fred per capejar el pitjor de l'hivern sense cap sostre sobre els seus caps. Cal trobar solucions i ho hem de fer avui, ni demà ni la setmana que ve, avui”, ha reclamat amb missatge inclòs per al govern grec, la resta de socis europeus i les autoritats locals. “Tenim l'obligació moral de respondre urgentment a la situació humanitària”, els ha advertit.

Grècia és el principal receptor de l'ajuda destinada a la política migratòria. La Comissió Europea ha posat a disposició del govern d'Alexis Tsipras més de 1.000 milions d'euros en els dos últims anys. D'aquesta quantitat, 352 milions d'euros s'han distribuït en forma d'ajuda d'emergència, la meitat directament -178 milions- a l'Executiu d'Atenes, i l'altra meitat -174 milions- a socis que treballen sobre el terreny com l'agència de les Nacions Unides per al refugiat.

RESPOSTA OPERATIVA I PRÀCTICA

Notícies relacionades

Brussel·les, diu Avramopoulos, està preparada “per donar més ajuda si fos necessari” i ha llançat una crida als socis internacionals que treballen a Grècia perquè redoblin els seus esforços. “Això no es tracta de política sinó de respondre operativament i pragmàticament a l'imperatiu humanitari”, ha incidit després de les crítiques rebudes les últimes setmanes per la falta de solucions amb què respondre a les necessitats dels centenars de refugiats que no tenen on protegir-se del fred i la neu.

Avramopoulos també ha instat la resta d'Estats membres a augmentar el nombre de persones que reubiquen des de Grècia. “L'acord amb Turquia ens ha permès aturar la tràgica pèrdua de vides al mar però gestionar la crisi de refugiats més gran que ha vist mai Europa segueix sent una responsabilitat europea col·lectiva”. I ha demanat cooperació i comprensió a les autoritats locals per trobar l'espai on ubicar els campaments preparats per a l'hivern per l'agència de les Nacions Unides per als refugiats, que assegura que seran temporals. “Això no serà per sempre. Seguirem al vostre costat treballant per descongestionar les illes, traslladar els més vulnerables al continent, tornar els que no tenen dret a l'asil i accelerar els recursos dels que han de ser tornats a Turquia i que volen rebre protecció aquí”, ha promès.