TRAGÈDIA AÈRIA A L'ÀSIA CENTRAL

Almenys 37 morts a l'estavellar-se un avió de càrrega turc sobre unes cases al Kirguizistan

La gran majoria de les víctimes són veïns d'una zona residencial pròxima a l'aeroport sobre la qual ha caigut l'aparell

El personal de rescat busca supervivents i les caixes negres al costat de l’avió, al Kirguizistan / VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un Boeing 747-400 de càrrega pertanyent a la companyia Avia Cargo Turkish s'ha estavellat a primera hora del matí quan intentava aterrar a l'aeroport de Bixkek, a la república exsoviètica del Kirguizistan, i ha causat la mort d'almenys 37 persones. La majoria de les víctimes mortals s'han registrat entre els veïns del barri sobre el qual s'ha desplomat l'aparell.

"L'avió s'ha estavellat sobre les cases; ha matat famílies senceres", ha explicat a l'agència France Presse un testimoni de l'accident que no ha volgut donar el seu nom. "No queda res de les cases; les víctimes han mort amb tota la seva família i els seus fills; moltes persones estaven dormint", ha continuat. Encara que en un principi les autoritats del país havien informat que l'avió pertanyia a Turkish Airways, finalment l'aerolínia de bandera turca ha informat que ni l'aparell ni els membres de la tripulació hi tenien res a veure.

"ACT Airlines lamenta profundament haver d'informar de l'accident del Boeing 747-400 TC-MLC", ha dit l'empresa propietària en un comunicat. L'aparell sinistrat cobria la ruta entre Hong Kong i Istanbul, amb escala a l'aeroport de Manas, que dona servei a la capital del país, Bixkek. Un total de 43 cases han resultat afectades, de les quals 15 han sigut completament destruïdes.

OPERACIÓ DE RESCAT "A GRAN ESCALA" 

Segons ha informat el Ministeri per a les Situacions d'Emergència del país, s'ha llançat una operació de rescat "a gran escala". Centenars de membres del parc de bombers i metges han sigut enviats al lloc dels fets, alhora que s'han instal·lat tendes de campanya per alsresidents d'edificis que han resultat afectats, en un punt del globus on en aquests moments el termòmetre marca dos graus sota zero.

El president del país, Almazbek Atambàiev, ha expressat el seu condol als familiars de les víctimes, alhora que ha ordenat al Govern kirguís "investigar amb meticulositat els orígens de la tragèdia". Segons la tesi més creïble fins ara, l'accident ha sigut degut a un error humà del pilot, que intentava aterrar en condicions atmosfèriques molt adverses, amb una densa boira.

L'incident ha obligat a desviar a l'aeroport d'Issyk Koul, a 400 quilòmetres a l'est de Bixkek, l'avió del mateix president Atambàiev, que tornava al país després de les seves vacances a la Xina.   

Notícies relacionades