FI D'ETAPA ALS EUA

Obama posa fi a la política migratòria que beneficiava els cubans

A partir d'ara, els immigrants procedents de Cuba que trepitgin territori nord-americà seran tractats com els de la resta de països

Abans d'abandonar la Casa Blanca, el líder demòcrata concedeix a l'Havana una de les seves reivindicacions històriques

panama / RODRIGO ARANGUA (AFP)

panama
obama3

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Barack Obama ha volgut rematar el seu llegat amb Cuba vuit dies abans d'abandonar la Casa Blanca al posar fi a la política migratòria de 'peus secs / peus mullats', que permetia quedar-se als EUA als cubans indocumentats que aconseguissin trepitjar territori nord-americà. Poc abans de cedir el poder a Donald Trump, que s'ha alineat amb el sector més conservador dels EUA pel que fa a Cuba, Obama ha concedit a l'Havana una de les seves principals peticions: acabar amb una política que donava als emigrants de l'illa molts més avantatges que als de qualsevol altre país.

"Al fer aquest pas, estem tractant els immigrants cubans de la mateixa manera que tractem els immigrants d'altres països", ha explicat Obama aquest dijous a través d'un comunicat. "Amb efecte immediat, els cubans que intentin entrar il·legalment als Estats Units i no siguin considerats aptes per rebre un alleujament humanitari estaran subjectes a deportació, d'acord amb la llei nord-americana", precisa la nota.

La política migratòria dels EUA amb els cubans eliminada aquest dijous va ser adoptada el 1995 pel president Bill Clinton i consistia en el fet que els cubans interceptats al mar ('peus mullats') eren tornats a Cuba, mentre que els que aconseguien tocar terra ('peus secs') eren admesos als Estats Units i se'ls permetia obtenir la residència permanent un any després de la seva arribada. La normativa venia a canviar un marc migratori encara més permissiu amb els immigrants cubans, que llavors eren admesos encara que fossin interceptats al mar. El canvi impulsat per Clinton es va produir arran de la crisi dels 'balseros' del 1994, quan les patrulleres nord-americanes van interceptar al mar més de 30.000 cubans que van fugir del seu país en fràgils embarcacions. "Aquesta política es va implementar fa més de 20 anys i va ser dissenyada per a una era diferent", ha subratllat ara Obama.

MESURA D'APLICACIÓ IMMEDIATA

El caràcter immediat de la mesura implica que els cubans indocumentats que arribin a partir d'avui a territori nord-americà podran presentar davant les autoritats migratòries les seves peticions d'asil si en tenen, però seran tractats com els d'altres països i podran ser deportats sense gaire retard. Als indocumentats cubans podran fins i tot aplicar-los en alguns casos els procediments de "deportació expedita", que permeten l'expulsió del país sense audiència davant un jutge d'immigració.

Obama també va posar fi a un programa d'alleujament migratori que permetia sol·licitar asil a metges professionals cubans que abandonessin les seves missions internacionals o que cursessin estudis a l'exterior, iniciat el 2006 i conegut com programa Parole per a professionals mèdics cubans (CMPPP). "A partir d'ara, el personal mèdic cubà podrà sol·licitar asil a les ambaixades i els consolats dels Estats Units de tot el món d'acord amb els procediments que s'apliquen a tots els estrangers", assenyala el comunicat de la Casa Blanca.

Els canvis formen part d'un acord bilateral firmat aquest dijous a l'Havana pel qual els dos països "declaren la seva intenció de promoure canvis en les seves respectives lleis migratòries". La política de 'peus secs / peus mullats' és, de fet, una esmena a la llei d'ajustament cubà del 1966, que atorga autoritat al secretari de Seguretat Nacional dels EUA per permetre que els cubans que han entrat al país obtinguin la residència permanent un any després de la seva arribada.

CONDICIÓ CUBANA

El final d'aquesta política no elimina el compromís dels Estats Units de seguir admetent cada any un mínim de 20.000 immigrants cubans que entrin legalment al país, com es va establir en un acord migratori conjunt firmat el 1994. Però a partir d'ara, els cubans indocumentats que aconsegueixin tocar terra als Estats Units seran deportats, i "el Govern cubà ha accedit a acceptar el seu retorn", segons ha assegurat Obama.

Notícies relacionades

Només hi ha un matís: per ara, el Govern cubà només acceptarà de tornada al país els seus ciutadans quan hagin passat "menys de quatre anys" entre la seva sortida de Cuba i el "començament del procediment d'expulsió" dels EUA, ha explicat el secretari de Seguretat Nacional nord-americana, Jeh Johnson, en roda de premsa. "Esperem arribar algun dia a un lloc que sigui completament coherent amb les lleis internacionals, en què els cubans acceptin tots els immigrants que siguin deportats", ha apuntat Johnson.

La limitació dels quatre anys es deriva d'una llei cubana adoptada en resposta a la llei d'ajustament cubà, i el Govern de Raúl Castro ha expressat la seva voluntat de "derogar" aquesta legislació si el Congrés nord-americà fa el mateix amb la mesura del 1966, ha precisat l'assessor adjunt de seguretat nacional d'Obama, Ben Rhodes. Segons Rhodes, "hi ha suport bipartidista" perquè el Congrés derogui la llei d'ajustament cubà, mesura que dos legisladors republicans d'origen cubà, el senador Marco Rubio i el congressista Carlos Curbelo, van impulsar l'any passat amb dos projectes legislatius.