Així s'ha gestat l'últim escàndol de Trump

L'existència de l'informe era un secret a crits des de fa mesos a Washington

2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

L'existència de l'explosiu informe amb dades comprometedores per a Donald Trump ha transcendit aquesta setmana al públic però feia mesos que corria en els cercles polítics i periodístics de Washington. 

Octubre del 2016: Una informació "explosiva"

El 30 d'octubre del 2016, pocs dies abans de les eleccions presidencials del 8 de novembre, el líder de la majoria demòcrata del Senat, Harry Reid, desferma les especulacions a l'acusar el cap de l'FBI, James Comey, de posseir "informació explosiva". "El públic té dret a conèixer aquesta informació. Li vaig escriure ja fa mesos demanant donar a conèixer aquesta informació",  va dir Reid, que fustiga en aquests moments l'FBI per la reobertura de la investigació a Hillary Clinton per l'ús del seu correu electrònic privat.

L'endemà, la  revista 'Mother Jones' publicava la primera informació referida a l'existència d'un informe compilat per "un exmembre dels serveis d'intel·ligència d'un país occidental especialitzat en contraintel·ligència russa". En aquell moment, altres mitjans nord-americans i també la BBC ja havien vist el document però no havien pogut comprovar "la veracitat de la informació que s'hi incloïa", segons la cadena britànica.

El 'New York Times' explica que aquesta informació era "un dels secrets més mal guardats" de Washington. La BBC també explica a la seva pàgina web que va saber al novembre la que la CIA considerava la informació "creïble".

Novembre del 2016: McCain contacta amb l'FBI

El 8 de novembre, Donald Trump havia sigut elegit president. El senador republicà John McCain va rebre una còpia del dossier de 35 pàgines de part de David J. Kramer, un ex alt funcionari del Departament d'Estat. El 9 de desembre, McCain va passar al director de l'FBI l'informe, segons va confirmar ell mateix en un comunicat. McCain va prendre la decisió d'enviar-lo a James Corney després d'examinar el material i no poder arribar a cap conclusió sobre la seva veracitat. 

Gener del 2017: esclata l'escàndol

Notícies relacionades

La CNN informa el dimarts dia 10 que les agències d'espionatge nord-americà van presentar la setmana passada a Donald Trump i Barack Obama una sinopsi de dues pàgines de l'informe per advertir-los de la seva existència. Després de la revelació de la CNN, el portal 'BuzzFeed' va publicar el dossier íntegrament subratllant que conté elements que no ha pogut verificar i alguns que són inverificables. 'BuzzFeed' rep les crítiques de nombrosos editorialistes i analistes de mitjans de comunicació per la seva decisió de divulgar una informació no contrastada. Encara que la informació de la CNN és molt diferent, el president electe Trump acusa els dos mitjans de mentir i s'enfronta a un periodista de la cadena nord-americana.

El que diu l'informe

El document parla d'informacions que comprometen Trump, com l'existència d'un vídeo de caràcter sexual de Trump amb prostitutes presumptament gravat a Moscou el 2013 pels serveis secrets russos amb objectiu de tenir forma de fer-li xantatge. També parla de contactes durant vuit anys entre Trump i el seu cercle més pròxim i el Kremlin. L'endemà de la divulgació de l'informe, els mitjans nord-americans i britànics identifiquen el presumpte autor de l'informe com a Cristopher Steele, un exagent de l'MI6 britànic que hauria rebut l'encàrrec d'un donant republicà durant el procés de primàries d'aquest partit.