Trump deixa molts dubtes sobre els seus conflictes d'interessos

El president electe anuncia una bateria de mesures per separar els seus negocis de les responsabilitats públiques

FILE PHOTO: U.S. President-elect Donald Trump listens to questions from reporters in the lobby at Trump Tower in New York, U.S., January 9, 2017.   REUTERS/Mike Segar/File Photo

FILE PHOTO: U.S. President-elect Donald Trump listens to questions from reporters in the lobby at Trump Tower in New York, U.S., January 9, 2017. REUTERS/Mike Segar/File Photo / MIKE SEGAR (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump no es vendrà l'imperi empresarial ni col·locarà els seus actius en un fons cec a càrrec d'un gestor independent i sense relació amb la família, com ha sigut la norma entre els seus predecessors. En comptes d'això, el president electe dels Estats Units va anunciar que deixarà les seves empreses a càrrec dels seus dos fills mascles i un dels executius de la Trump Organization. El magnat es va comprometre, a més, a no tancar cap acord empresarial a l'estranger durant la seva presidència i a donar al Tresor nord-americà els ingressos que els seus hotels generin de funcionaris i governs forans. En el mercat nacional, les seves empreses sí que podran fer negocis sempre que siguin aprovats per un expert en conflictes d'interessos que nomenarà pròximament.

Els plans anunciats per Trump durant la roda de premsa a Nova York deixen moltes preguntes en suspens i han decebut els experts en la matèria. I és que, al mantenir el control sobre el seu imperi empresarial, la seva Administració acabarà prenent mesures que directament o indirectament afectaran les companyies que mantenen relació amb les seves, per exemple, si opta per desregular els serveis financers, cosa que podria beneficiar els bancs amb què té contrets deutes milionaris. “Està posant les bases per enfrontar-se a una crisi constitucional des del primer dia", li ha dit al 'The New York Times' Norman Eisen, que va servir com a assessor en qüestions ètiques per a l'Administració d'Obama. “Això és una invitació per a l'escàndol i la corrupció. Els diners estrangers fluiran per aquestes esquerdes”.

PROHIBIT REBRE EMOLUMENTS

Notícies relacionades

Una de les advocades de Trump, que es va encarregar de presentar les mesures, també va explicar que la clàusula constitucional que prohibeix al president rebre emoluments de funcionaris i governs estrangers no seria aplicable a negocis com els seus hotels perquè no és així com ho haurien concebut els Pares Fundadors. “Pagar una habitació no és un emolument”, va dir Sheri Dillon. Però aquesta assumpció està cridada a generar molt de debat entre els experts constitucionals, perquè com ja s'han afanyat a afirmar alguns, Trump s'estarà enriquint amb els diners d'Estats estrangers, per més que després ho acabi donant.

Des que va guanyar les eleccions, el seu hotel a Washington s'ha convertit en un dels punts de pelegrinatge dels diplomàtics a la capital per organitzar esdeveniments o allotjar-se a la ciutat, amb la suposada intenció d'acostar-se a l'entorn del president. D'aquesta manera, estan deixant uns diners a les seves arques que, en funció de com s'acabi interpretant la clàusula, podria ser una vulneració de la llei.