Obama insta els ciutadans a defensar la democràcia

El líder dels Estats Units acomiada la seva presidència amb un últim discurs carregat d'optimisme a Chicago

Barack Obama s’eixuga les llàgrimes durant un moment del seu discurs de comiat a Chicago. / AP / CHARLES REX ARBOGAST

Barack Obama s’eixuga les llàgrimes durant un moment del seu discurs de comiat a Chicago.
Obama acomiada la seva presidència amb un discurs a Chicago.
First lady Michelle Obama and daughter Malia lean into one another as they listen to President Barack Obama speak during his farewell address at McCormick Place in Chicago, Tuesday, Jan. 10, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

/

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Barack Obama es va acomiadar ahir a la nit dels nord-americans amb un discurs carregat d'optimisme en què va demanar a la ciutadania que s'involucri en els assumptes del país per defensar la democràcia davant les amenaces internes i externes que l'assetgen. El primer president negre dels Estats Units va mirar enrere en el seu llegat, però l'última al·locució dels seus vuit anys de mandat va ser sobretot un diagnòstic de la situació actual i els reptes que s'acosten. “La democràcia es pot trencar quan cedim davant la por”, va dir davant els milers de persones que el van ovacionar en un centre de convencions de Chicago. Obama va fer una crida a la unitat i va agrair a tots aquells que van ser partícips del seu somni. “Sí que es pot, sí que hem pogut”, va acabar dient.

En només nou dies, el polític que va hipnotitzar mig món fa nou anys serà història. Donald Trump s'instal·larà a la Casa Blanca amb un missatge, un to i uns plans polítics als antípodes dels seus. Al magnat només el va esmentar una vegada per reiterar que farà el possible per garantir una transició fàcil i eficient. Però el seu discurs es pot llegir com un toc d'alerta davant els temps convulsos que viu el seu país i en gran mesura el planeta. El potencial dels EUA, ancorats en la seva “diversitat i tolerància”, només es podrà manifestar si la democràcia funciona. “Només ho podrà fer si els nostres polítics reflecteixen la decència de la nostra gent. Només si tots nosaltres, al marge de la nostra afiliació partidista o els nostres interessos particulars, ajudem a restaurar el propòsit comú que tant necessitem en aquests moments”.

"QUATRE ANYS MÉS"

Notícies relacionades

El públic li va demanar que es quedés quatre anys més. “Això no podrà ser”, va dir decantant els llavis en un breu somriure. El sempre reflexiu Obama va lamentar el cinisme imperant i la desconnexió d'una Amèrica partida en mil trossos atrinxerats en les seves bombolles ideològiques per dir que el contracte social està en perill quan la solidaritat desapareix. “Els inicis d'aquest segle han sigut un d'aquests moments. Un món empetitit, creixent desigualtat, canvi demogràfic i l'espectre de terrorisme. Aquestes forces no només han posat a prova la nostra seguretat i prosperitat, sinó també la nostra democràcia”.

EL LLEGAT

Després de vuit anys de victòries i fracassos, d'una presidència que segurament no ha sigut tan transformadora com s'esperava, malgrat que els EUA han recuperat part del respecte dilapidat gràcies a la decència i l'estàndard ètic amb què Obama se n'ha sortit en un món de mediocres i perdonavides, l'encara president va reconèixer que el progrés fet “ha sigut desigual”. “Per cada dos passos endavant, sovint sembla que en fem un enrere”. Va citar els acords diplomàtics amb Cuba i l'Iran com a fites del seu llegat, així com la mort de Bin Laden, la creació d'ocupació, la sortida de la crisi o una reforma sanitària que ha assegurat 20 milions de persones. “Gairebé sota qualsevol criteri, Amèrica és un lloc millor i més fort del que era quan vam començar”, va afirmar malgrat les dificultats que ha tingut perquè aquest missatge cali entre la ciutadania, com demostra l'elecció de Trump.