RELLEU A LA CASA BLANCA

El discurs de comiat d'Obama, en 10 frases

El líder demòcrata insta els ciutadans a participar en la vida pública en defensa de la democràcia

Barack Obama

Barack Obama / Pablo Martinez Monsivais (AP)

2
Es llegeix en minuts

Barack Obama s'ha acomiadat de la seva etapa com a president dels EUA amb un emotiu discurs a Chicago en què ha analitzat els temps convulsos que viu tant el seu país com el món i ha llançat un missatge d'optimisme en què ha apel·lat els ciutadans a defensar el bé més preat de la societat: la democràcia. Aquestes han sigut 10 de les seves millors frases.

1"Sí que es pot, sí que hem pogut. Sí que podem".

2. "Us demano que cregueu. No en la meva capacitat per aconseguir el canvi, sinó en la vostra".

3. "La democràcia es pot debilitar quan cedim davant la por. Per tant, igual que, com a ciutadans, ems hem de mantenir vigilants contra l'agressió externa, hem d'estar en guàrdia contra un debilitament dels valors que ens fan ser els que som".

4. "La democràcia exigeix un sentit bàsic de la solidaritat; la idea que, malgrat totes les nostres diferències externes, estem tots junts en això; que avancem o fracassem tots a l'una".

5. "La nostra democràcia no funcionarà sense el coneixement que tothom té oportunitats econòmiques. (...) Si no creem oportunitats per a tothom, el malestar i la divisió que han obstaculitzat el nostre progrés s'aguditzaran els anys vinents".

6. "Res d'això és fàcil. Per a molts de nosaltres, és més segur refugiar-nos en les nostres pròpies bombolles. (...) I cada vegada més, estem tan segurs en les nostres bombolles que només acceptem informació, ja sigui verdadera o no, que s'adapti a les nostres opinions, en lloc de basar les nostres opinions sobre les proves que hi ha".

7. "Tot depèn de la nostra participació". (...) "Si esteu cansats de discutir amb estranys a internet, intenteu parlar amb la gent a la vida real. Si es necessita reparar alguna cosa, organitzeu alguna cosa. Si esteu decebuts amb els vostres representants, recolliu firmes i postuleu-vos per al càrrec. Presenteu-vos. Involucreu-vos. Persevereu. Algunes vegades guanyareu. Altres perdreu".

8. "Després de la meva elecció, es va parlar molt d'un Estats Units postracial. Aquesta visió, encara que benintencionada, mai va ser realista. Perquè la raça segueix sent una força potent i sovint divisòria en la nostra societat".

Notícies relacionades

9. "La política és una batalla d'idees. Però sense una base comuna de fets; sense la voluntat d'admetre nova informació i reconèixer que l'oponent té raó, i que la ciència i la raó són importants, seguirem parlant sense entendre'ns, fent que els punts en comú i el compromís siguin impossibles".

10. "De tot el que he fet en la meva vida, el que més m'enorgulleix és ser el vostre pare" (a les seves filles Malia i Sasha).